róka, forrás: pixabay.com

Vakcinázzák a rókákat Szabolcsban

Vakcinázzák a rókákat Szabolcsban

Soron kívül beoltják a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén február 24-én és 25-én a veszettség magas kockázata miatt. Az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdai tájékoztatás szerint.

A tavaszi immunizálást megelőző, rendhagyó intézkedés célja a járványügyi helyzet javítása, a betegség szomszédos területekről történő újbóli behurcolásának megakadályozása, a háziállatok védelme és természetesen az emberi megbetegedések megelőzése.

Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket – a szokásos módon – kisrepülőgépekről juttatják ki a vármegye teljes területén a rókák élőhelyeire.

A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Ugyanakkor ebzárlatot és a legeltetési tilalmat rendelnek el, amelyekről az illetékes járási állategészségügyi hivatal, valamint a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot – ismertette a Nébih, majd hozzátette, a rendhagyó vakcinaszórás mellett idén is lesz tavaszi rókavakcinázási kampány.

“Az ország déli és keleti felét érintő immunizálási program március végén indul majd”

– tájékoztatott a Nébih.

A közleményben kifejtették, a veszettség fő terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya mintegy hatvanezer egyedre becsülhető.

A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Kapcsolódó cikkek