Hidrogénhajtású medúzarobot

Hidrogénhajtású medúzarobot

A Robojelly becenevű robot kidolgozása kezdeti stádiumban van, ám a kutatók reményei szerint elkészülte után víz alatti mentőműveletekben vethetik be. Mint Yonas Tadesse kutatásvezető a Smart Materials and Structures című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban felidézte, a medúzát egyszerű úszómozdulatai ideális modellé tették az eszközhöz.

“Tudomásunk szerint ez az első sikeres eset, amikor egy víz alatti robot meghajtásához külső hidrogént használnak fel üzemanyagforrásként” – mondta el Tadesse a BBC-nek. A medúza esernyőszerű harangja belsejében lévő körkörös izmait használva mozog. Amint ezek összehúzódnak, a harang bezáródik és vizet lövell ki, ezzel hajtja magát előre. Amikor az izmok ellazulnak, a harang visszanyeri eredeti alakját. Hogy ezt a műveletsort lemásolják, a robot elkészítésekor emlékező ötvözeteket használtak, amelyek a külső behatás megszűnése után visszanyerik eredeti alakjukat. Az ötvözetet szén nanocsövekbe burkolták, és egy platina fekete porral vonták be. A robotot a vízben lévő oxigén és hidrogén, valamint a felületén lévő platina, mint katalizátor között lezajló hőtermelő kémiai reakció hajtja meg. A kémiai folyamatból származó hőt eljuttatják a robot mesterséges izmaihoz, amely így megváltoztatja alakját.
Ez azt jelenti, hogy a Robojelly főként a környezetéből képes előállítani saját üzemanyagát. Az amerikai Virginia Tech kutatócsoportja azt reméli, hogy a robot így a későbbiekben sem szorul külső energiaforrásra. Nyolc harangszegmensét a medúza most csak egyidejűleg tudja mozgatni, ám vannak már tervek arra, hogy minden egyes szegmenset különállóan irányíthassanak. Ez a robot pontosabb vezérlését jelenthetné, egyúttal különböző irányokba is mozoghatna.