Ahol tilos a szemüveg

Ahol tilos a szemüveg

Tilos lesz a brit mozikban a Google okoszemüvegének használta, mert a filmforgalmazók attól tartanak, hogy a technológia felhasználható a legnépszerűbb filmek kalózpéldányainak elkészítésére.

Két évvel egyesült államokbeli bevezetése után a Google a múlt héten dobta piacra okosszemüvegét Nagy-Britanniában. A hordozható számítógépes szemüveg keretének jobb felső sarkában miniképernyő van, amellyel viselője használat közben készíthet videókat, fényképeket, de akár üzeneteket is írhat.

“Fel fogjuk kérni nézőinket, hogy ne viseljék ezeket a filmszínházak vetítőtermeiben” – idézte Phil Clappet, a moziszövetség vezetőjét a The Independent brit napilap honlapja. A filmszínházak attól tartanak, hogy bűnbandák felhasználják az új technológiát kalózpéldányok készítésére, mivel a mozikban készült felvételek teszik ki az illegálisan másolt filmek több mint 90 százalékát. Ugyan az okosszemüveg felvillan, amikor felvételt készít valamiről, a londoni Soho egyik mozijában már felkértek egy nézőt, vegye le a csodaszemüveget, mert a személyzet nem tudja figyelemmel kísérni, hogy készít-e felvételt.

Az okosszemüveg akkumulátora 45 percig bírja a folyamatos felvételkészítést, így nem valószínű, hogy egy egészestés filmet rögzíteni lehetne vele. Bűnbandáknak azonban megvan a szükséges technológiájuk ahhoz, hogy kombinálva az egyik moziban készített képfelvételt a másikban felvett hanggal kalózpéldányokat állítsanak elő tömegterjesztésre vagy illegális letöltésre.

A mozik személyzetét kiképezték a kalózok felismerésére. Az illegálisan felvételt készítők általában a terem közepén ülnek, mindkét oldalukon bűnsegédekkel. Néhányan kisgyereket használnak arra, hogy szándékukat leplezzék. A brit kórházak is fontolgatják, hogy felkérik látogatóikat a hordozható számítógép levételére a betegek magánszférájának védelme miatt. A közlekedési minisztérium felkérte a Google-t, vizsgálja meg azokat a módokat, amikor engedélyezni lehet a gépkocsivezetőknek az okosszemüveg használatát, például oly módon hogy vezetés közben ne jelenjen meg információ a képernyőn.