fotó: pixabay.com

Sós Csaba: nagyon magasra tették a lécet a tokiói paralimpia előtt a paraúszók

Sós Csaba: nagyon magasra tették a lécet a tokiói paralimpia előtt a paraúszók

Így fogalmazott a paraúszó-válogatott szövetségi kapitánya a történelmi sikerrel zárult funchali Európa-bajnokságot értékelve.

“Jó látni, hogy ennyit fejlődtek a fiatalok az elmúlt, nehéz időszakban, és hogy a már korábban bizonyított versenyzőink is tovább tudtak javulni. Büszke vagyok a hazai paraúszó sportra, mert jó úton halad”

– idézte a szakvezetőt a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közleménye.

A magyar csapat kilenc arany-, valamint két-két ezüst- és bronzérmet nyert a madeirai eseményen, ami minden idők legeredményesebb szereplése világ-, illetve Európa-bajnokságokat tekintve.

A küldöttség az előkelő ötödik helyet szerzete meg az éremtáblázaton. Szabó László, az MPB elnöke a sikeres szereplést az augusztus végén kezdődő paralimpia egyik remek főpróbájaként értékelte.

“Mindig nagy örömmel tölt el, amikor a magyar paralimpiai csapat tagjai sikeresen szerepelnek. Az elmúlt egy hétben, az úszó Eb minden egyes napja megerősített abban, hogy a magyar parasportolók a legtehetségesebbek közül valók, az őket segítő szakemberek pedig a világ legjobbjai. Erős, büszke, motivált paraúszó csapatunk van, amelyik zászlóshajója lesz a magyar paralimpiai csapatnak Tokióban”

– mondta, majd hozzátette, hogy

a portugáliai Eb-n mutatott teljesítmény minden úszót, különösen a fiatalokat nagy reményekre jogosítja.

Funchalban Pap Bianka (S10) győzött 200 m vegyesen, 400 m gyorson, 100 m gyorson és 100 m háton, ugyancsak aranyérmes lett Konkoly Zsófia (S9) 200 m vegyesen, 100 m pillangón és 400 m gyorson (S9), valamint Illés Fanni (S4) 100 m mellen és Száraz Evelin (S6) 100 m mellen. Másodikként végzett Pap Bianka (S9) 100 m mellen, továbbá a Pap, Payer Kata, Illés, Konkoly összeállítású (a résztvevők klasszifikációs besorolása alapján 34 pontos) 4×100 méteres gyorsváltó. A két bronz pedig Iván Bence (S6) nevéhez fűződik, aki 200 m vegyesen és 100 m mellen lett harmadik.

“Hatalmas örömmel tölt el, hogy én is tagja voltam ennek a nagyon erős csapatnak, amellyel történelmi eredményt értünk el”

– értékelt a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Pap Bianka.

“Nagyon lökést adott paraúszó társaim sikeressége, éreztem, hogy én is képes vagyok bármire. Sok év után végre minden versenyszámomban javulni tudtam, és meglett a sok munka eredménye. Izgatottan várom a paralimpiát, és remélem, hogy ott legalább ilyen sikeres lesz a válogatott”

– tette hozzá.

“Szeretek Madeirán versenyezni, a legjobb időimet mindig itt úszom, és most is sikerült javítanom rajtuk. Most először szólt nekem a magyar himnusz, ami csodálatos érzés, meg is könnyeztem, bármikor újraélném az első három napot.”

– mondta a paralimpiai bronzérmes Konkoly Zsófia.

A múlt heti, madeirai Eb a sportágnak a paralimpia előtti legnagyobb idei eseménye volt.

A magyar paraúszók hét tokiói kvótával rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkek