A gyõztes magyar válogatott tagjainak gratulálnak a szurkolók, balról Kazai Anita (b), Szalai Babett (b2) és Pálos-Bognár Barbara (b3) a franciaországi nõi kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Horvátország - Magyarország mérkõzés után a montbéliard-i Axone Arenában 2018, fotó: Kovács Tamás/MTI

Sikerült, legyőztük a horvátokat

Sikerült, legyőztük a horvátokat

A magyar női kézilabda-válogatott 24-18-ra legyőzte Horvátország csapatát a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, hétfőn Montbéliard-ban, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, C csoport:
Magyarország-Horvátország 24-18 (13-9)

Montbéliard, 2000 néző, v.: Vranes, Wenninger (osztrák)
lövések/gólok: 35/24, illetve 41/18
gólok hétméteresből: 7/3, illetve 4/3
kiállítások: 8, illetve 14 perc

Magyarország:
Bíró – Lukács 2, Kovács A. 5, Kovacsics 4, Mészáros, Háfra 5, Schatzl 5, cserék: Kiss É., Planéta, Tóth G. 1, Pálos-Bognár, Tóvizi 1, Lakatos, Szalai, Kazai 1, Orbán, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

Az első percekben Planéta Szimonetta kihagyott hétméterese, Kiss Éva büntetővédése, Bíró Blanka jó kapusteljesítménye, illetve a magyar csapat számos kihagyott helyzete és hatékony védekezése is a hollandok elleni mérkőzést idézte. A tizedik percben Schatzl Nadine megszerezte századik gólját a válogatottban, majd társai tovább növelték a különbséget.

Planeta Szimonetta (b) és Pálos-Bognár Barbara (j), középen a horvát Valentina Blazevic a franciaországi nõi kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Horvátország – Magyarország mérkõzésen a montbéliard-i Axone Arenában 2018. december 3-án, fotó: Kovács Tamás/MTI

A válogatott 13 perc alatt csupán két gólt kapott, Kim Rasmussen szövetségi kapitány azonban kisvártatva időt kért, mert javuló védekezésének és Ivana Kapitanovic védéseinek köszönhetően elkezdett felzárkózni az ellenfél (8-5). Kilenc perc alatt csupán egyszer találtak be a magyarok, de a folytatásban Kovacsics Anikó irányításával ismét eredményes támadásokat vezettek. A horvátok Ana Debelic és Dora Krsnik góljaival a hajrában elérték, hogy ne legyen négy találatnál nagyobb a hátrányuk a szünetben.

A második felvonás elején három támadásnál is belemenésért vették el a labdát a horvátoktól a játékvezetők. Ezt kihasználva Schatzl és Kovács Anna góljaival eldöntötte a meccset a magyar csapat (20-12), így a továbbiakban Rasmussen lehetőséget adhatott az első meccsen nem, vagy csak keveset játszott kerettagoknak is.

A magyar együttes – amely sorozatban öt vereség után tudott ismét nyerni – egyszer sem került hátrányba a meccsen.

A mezőny legeredményesebb játékosa Dora Krsnik volt nyolc góllal. Katarina Jezic horvát csapatkapitány, a Siófok beállója egyszer sem talált be.

A kapusok közül Bíró Blanka 28 lövésből 13-at védett, a horvát hálóőrök pedig 32-ből nyolcat. A két együttes 27. alkalommal találkozott egymással, a mérleg magyar szempontból egy döntetlen és kilenc vereség mellett immár 17 győzelem. Szombaton a magyar válogatott 28-25-re kikapott az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes Hollandiától, szerdán pedig Spanyolország ellen zárja a csoportkört. A négyesből az első három jut tovább a középdöntőbe.

később:
Spanyolország-Hollandia 21.00

további eredmény:
D csoport (Brest):
Románia-Németország 29-24 (14-11)
később:
Norvégia-Csehország 21.00

Kapcsolódó cikkek