Megvan a csúcs, itt az új érem!

Megvan a csúcs, itt az új érem!

Balog Gábor és Bernek Péter ölelkezik a medencében célba érkezés után a 200 méteres hátúszás középdöntőjében a 31. úszó Európa-bajnokságon, fotó: Illyés Tibor/MTIBernek Péter 1:55.88 perces országos csúccsal ezüstérmet nyert 200 m háton a debreceni úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján. A szám döntőjének másik magyarja, Balog Gábor nyolcadik lett.

Mindkét magyar az élbolyban fordult 50 méter után, majd a lengyel Radoslaw Kawecki ellépett a mezőnytől, és úgy tűnt, egyedül az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek – aki 1:56.11 perces országos csúccsal, a legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe – tudja tartani vele a lépést. Az utolsó ötven előtt Bernek ráúszott riválisára, aki azonban jobb fordulóval visszaszerezte előnyét és meg is nyerte a futamot. Balog Gábor 1:58.74-gyel lett nyolcadik. 

“Titkon azt reméltem, hogy tudok nyerni, mindent beleadtam, de 1:55.2-t most még nem tudok, reméljük, az olimpiára jobb lesz. Boldog vagyok, nem keseredtem el, hiszen a legjobb időmet úsztam – összegzett Bernek. – Beugrottam és számoltam vissza a métereket, nem gondoltam semmi másra. Az első ötvenen próbáltam könnyedebben úszni és a másodiktól belevinni a dinamikát, felvenni az utazósebességet. A fordulóban a lengyel nagyon megvert, és az utolsó ötvenre nagyon elfáradtam. Össze kell szednem magam, hiszen még van egy váltó, abban megpróbálok 110 százalékot úszni.”   

Eredmények:    

 férfiak:    

200 m hát, Európa-bajnok: Radoslaw Kawecki (Lengyelország) 1:55.28 perc

2. BERNEK PÉTER 1:55.88

3. Yakov Yan Toumarkin (Izrael) 1:57.35

…8. BALOG GÁBOR 1:58.74