Káté Gyula nyolcaddöntős

Káté Gyula nyolcaddöntős

Káté Gyula (pirosban) bokszol az egyiptomi Eszlam Mohamed ellen a 64 kg-os férfi ökölvívók versenyében. Pontozással, 16:10-re nyert a magyar versenyző a 32 között és ezzel tovább jutott, fotó: Kollányi Péter/MTIA 64 kilós súlycsoportban szereplő Káté Gyula magabiztosan győzött első, keddi meccsén, így bejutott a legjobb 16 közé a londoni olimpia férfi ökölvívótornáján.

Az ExCel zsúfolásig megtelt bokszcsarnokában a 30 éves kispesti öklöző – akit bevonulásakor a lelátó több pontjáról is “Hajrá, Gyuszi!”, “Kemény legyél, Gyula!” buzdítás fogadott – az egyiptomi Eszlam Mohameddel csapott össze. Az első menetben nem igazán érvényesült a kétszeres világbajnoki bronzérmes Káté akarata, s a három perc végén némi meglepetésre a 22 esztendős, nemzetközi eredményekkel még nem rendelkező rivális vezetett 3-2-re. A folytatásban aztán bátrabban kezdett támadni a magyar, s ennek meg is lett az eredménye, hiszen az utolsó pihenőre már az ő 9-7-es vezetésével vonultak el. A záró menet is Káté fölényét hozta, ezt a szakaszt 7-3-ra, a meccset pedig végül 16-10-re nyerte. Káté, aki nyolc és négy éve is már a 32 között búcsúzott az ötkarikás boksztornán, a következő körben – szombaton délután – az általa a 2010-es moszkvai Európa-bajnokságon legyőzött, most pedig negyedik kiemelt olasz Vincenzo Mangiacapre ellen bokszolhat. Kettejük mérlege jelenleg 1-1.

“Az eredménnyel elégedett vagyok, bár Gyuszi egy kicsit feszülten kezdett” – mondta az MTI-nek Szántó Imre, Káté klubedzője. “Ez persze valahol érthető, hiszen ritka az olyan versenyző, aki már két olimpián is szerepelt, de még nem nyert meccset. Végül azonban szerencsére legyőzte önmagát, és sikerült nyernie. Az olasszal 1-1-re állnak, később majd egyenlíthet a rivális, de először reméljük, hogy Gyula kerül előnybe.”

“Igaza van a mesternek, tényleg feszült voltam az elején, nem akartam most is az első fordulóban kiesni” – fogalmazott Káté. “A második menettől már kiengedtem, ráéreztem arra, hogy mit is kell csinálni. Jó formában érzem magam, remélem, hogy Mangiacapre ellen is győzni tudok.”

Eredmény:
férfi 64 kg, a 16 közé jutásért:

Káté Gyula-Eszlam Mohamed (egyiptomi) 16-10

A magyar ökölvívók közül a 75 kg-os Harcsa Zoltán győzelemmel kezdett szombaton, Varga Miklós pedig kiesett a 60 kg-osok vasárnapi első fordulójában.