Gulyás István: várható volt, hogy jobb erőben leszünk

Gulyás István: várható volt, hogy jobb erőben leszünk

A szövetségi kapitány szerint várható volt, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai jobb erőben lesznek a szlovénoknál a vasárnapi Európa-bajnoki mérkőzés második félidejében, ennek is volt köszönhető az egygólos győzelem a középdöntő második fordulójában.
A szakvezető a 29-28-ra megnyert malmői meccs után elmondta, az volt a tervük, hogy tartsák magukat, ahogyan a norvégok ellen a második félidőben.

Várható volt, hogy az elején nagy lesz a nyomás az ellenfél részéről, de a magyarok tudták, ha ekkor nem hagyják elhúzni a szlovénokat, akkor végig “meccsben lesznek” velük.

“Az is várható volt, hogy a második félidőben elfáradnak, illetve a mi fiataljaink jobb erőben lesznek, és dominálni fognak, ez nagy előny volt. Mikler Roland teljesítménye is javult a második felvonásban, ez nagyban befolyásolta a mérkőzést”

– mondta Gulyás István, majd hozzátette, számára szembetűnő, hogy a Bajnokok Ligája élcsapataiban szereplő játékosok elfáradnak a hajrára. A magyar válogatott taktikáját részben arra építették, hogy a jobbátlövő Jure Dolenec nem játszik olyan sokat a Barcelonában, ezért a hajrában nem tud majd olyan szinten teljesíteni, ahogy korábban. Dolenec végül 13 lövésből nyolc gólt szerzett.

“A szünetben az hangzott el, hogy nincs semmi baj, jól játszunk. Néhány meg nem értés volt védekezésben és támadásban, egy-egy elejtett labda. Győri Mátyás például már azon gondolkodott, hogy mit fog csinálni, mi lesz a következő lépése, ezért nem figyelt oda”

– magyarázta a szövetségi kapitány.

Hozzáfűzte, a 16-13-as hátrány ellenére a szünetben nem volt okuk változtatni, ki kellett tartaniuk az elképzeléseik, a taktikájuk mellett.

“Fontos volt, hogy ne legyen lelki törés. Tudtuk, ha szisztematikusan megyünk rájuk a folytatásban is, akkor valószínűleg hengerelni fogunk”

– árulta el az edző.

Mint a meccs után kiderült, a magyarok szakmai stábját egyáltalán nem lepte meg, hogy az Európa-bajnoki mezőny egyik legjobb irányítója, a MOL-Pick Szegedben szereplő Dean Bombac csupán az utolsó negyedórában lépett pályára. Gulyás közölte, ismerik Ljubomir Vranjes karakterét, hiszen a szlovénok jelenlegi szövetségi kapitánya korábban a Telekom Veszprémet és a magyar válogatottat is irányította.

“Szerintem mindenki tudta, hogy mi fog történni. Ő olyan típus, aki mindig valami újat akar húzni, illetve mi is elvetettük a magokat, sokat nyilatkoztunk Bombacról”

– mondta.

A szakvezető leszögezte, Bánhidi Bence ismét megmutatta, hogy komoly világsztár, ez a siker egyik fontos faktora volt. A szegedi beálló tíz lövésből kilenc gólt dobott.

“A legfőbb szempontunk az volt, hogy próbáljuk szétszedni őket. Remek beállóink vannak, ez kihasználható. Bánhidit védték, mint a nemzet aranyát, ám mellette az átlövő Nagy Bence nagyon élt, és kihasználta az adódó helyzeteket”

– vélekedett Gulyás.

A magyar együttes az Oroszország és az Izland elleni győzelem, illetve a Dánia elleni döntetlen után a maximális két ponttal jutott a csoportkörből a középdöntőbe, ahol pénteken kikapott Norvégiától, ám Szlovénia legyőzésével megőrizte esélyét az elődöntőbe jutásra, ami nagy valószínűséggel olimpiai selejtezős részvételt érne.

A folytatásban kedden – a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes – Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkoznak a magyarok. A csoport első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.

“Nagyon messzire nem nézünk. Olyan helyzetben vagyunk, hogy várhatjuk, mi történik a többi mérkőzésen. Elsősorban a saját dolgunkkal foglalkozunk, lépésről lépésre haladunk, akkor nem érhet minket meglepetés”

– közölte Gulyás István.

Kapcsolódó cikkek