Csobbanjon a Balatonban!

Csobbanjon a Balatonban!

Napok óta törik a jeget a Balatonon Szigliget partjainál a 4. Újévi Csobbanáshoz, amelyre több mint háromszáz résztvevőt várnak. Erről tájékoztatta az MTI-t Balassa Balázs, a település polgármestere szerdán.

Az eseményre sokan neveztek az ország legkülönbözőbb településeiről. A növekvő népszerűség miatt idén először három orvos fogja vizsgálni a résztvevők alkalmasságát a vízbemerülés előtt – mondta az eseményen rendszeresen résztvevő polgármester, aki felidézte azt is, hogy a Balatonnál először Szigligeten teremtették meg a hagyományát az újévi fürdőzésnek. A csobbanás azt a hiedelmet idézi, hogy aki megmártózik a tó jeges vízében az év első napján, az egész évben egészséges lesz. A rendezvény indításának évében még csak 37-en merültek a Balaton jeges vízébe Szigligetnél, egy évvel később már csaknem kétszázan. Tavaly 280-an csobbantak; a részvevők legfiatalabbja 8 éves, a legidősebbje egy 71 éves hölgy volt.

Az orvosi vizsgálatok január elsején 11 órakor kezdődnek a partnál felállított sátorban. A rendezvény hangulatát a Cimbaliband fokozza, a zenekar a vállalkozó szelleműek fürdőzése alatt a balatoni élményekről fog dalolni, benne az újévi csobbanással. A 14 órakor kezdődő esemény a résztvevők köszöntésével és emléklapok kiosztásával zárul. 
A polgármester arról is beszámolt, hogy idén a beindult erőteljes jegesedés miatt a 2013-as fürdőzésnél is extrémebb körülményekre számítanak, pedig akkor a délkeleti szél jégtáblákat fújt a szigligeti öbölbe és a fürdőzőknek ezeken kellett átgázolniuk, hogy a nyílt vízre kijussanak. Bármilyen hideg lesz, a csobbanást mindenképpen megtartják a Szigligeti strandon, melyre az utolsó pillanatig bárki jelentkezhet – tette hozzá Balassa Balázs.