Klein Dávid megtette az első akklimatizációs kört

Klein Dávid megtette az első akklimatizációs kört

Megtette első akklimatizációs körét a 8027 méteres Sisapangma megmászására készülő Klein Dávid. Ezt közölte hétfőn Biró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere az MTI-vel.

Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében arra készül, hogy első magyarként érje el a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsát pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Klein Dávid a 6476 méteres Mera Peak megmászása után, a sikeres elő-akklimatizációs trekkinget követően április 20-án érte el a Sisapangma alaptáborát, amelyet a szokásosnál feljebb, 5634 méteren építettek ki – olvasható a közleményben.

A hétfői összegzés szerint “a hegyen tartózkodó kevesek közül” Klein Dávid két ismerős olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo társaságában fog mozogni a Sisapangmán, ahol maguk vágják az utat a hóban és a kötelek lefektetésével is csupán magukra számíthatnak. 

A közlemény felidézi, hogy Klein Dávid és a két olasz április 26-án indult el az első akklimatizációs körre. Az első éjszakát átmeneti táborban töltötték körülbelül 6000 méteren. Április 27-én erős széllel dacolva értek fel a 6400 méteren lévő 1-es táborba, ahol szintén eltöltöttek egy akklimatizációs éjszakát. Április 28-án pedig túljutottak az első rizikós helyzeten is, amikor az egyik olasz hegymászó beleesett egy hófedte szakadékba. “Átgyalogoltam egy betemetett, körülbelül 20 méter mély hasadékon, ami – akármilyen valószínűtlen is – alattam nem, de Mario alatt beszakadt” – idézi a közlemény Klein Dávidot. Mario Vielmo végül gond nélkül ki tudott keveredni a hasadékból. 

A hegymászók még aznap, április 28-án visszaértek az alaptáborba az első akklimatizációs körről, amelyet valószínűleg még egy követ majd a csúcsmászás időszaka előtt.