Felemás magyar kezdés Kaszpijszkban

Felemás magyar kezdés Kaszpijszkban

Lőrincz Viktor (87 kg) győzelemmel mutatkozott be, és a nyolc közé jutott hétfőn az oroszországi Kaszpijszkban zajló birkózó Európa-bajnokság nyitónapján, melyen bátyja, Tamás (77 kg) egy győzelem után a negyeddöntőben kikapott, míg Krasznai Máté (63 kg) és Lám Bálint (130 kg) rögtön első mérkőzését elveszítette.

Nem indult jól magyar szempontból a Dagesztán fővárosától, Mahacskalától mintegy 15 kilométerre fekvő Kaszpijszkban zajló Eb. Előbb ugyanis Krasznai, majd kevéssel utána a tavalyi ezüstérmes Lám Bálint is sima vereséget szenvedett.

Krasznai a lengyel David Ersetic ellen már az elején komoly hátrányba került, riválisa megpörgette, majd kiemelte, ráadásul szabálytalan védekezésért meg is intették. A lengyel így 5-0-ás előnybe került, ami már nem is változott a meccs végéig, így Ersetic jutott a nyolc közé. A következő körben aztán Krasznai legyőzője kikapott, így a Honvéd versenyzője kiesett.

Lám Bálint a lehető legnehezebb ellenfelet, a többszörös világbajnok török Riza Kayaalpot kapta az első fordulóban. A két birkózó tavaly óriási csatát vívott a nehézsúlyúak Eb-fináléjában, ezúttal viszont gyors lefolyású meccset vívtak. A török klasszis ugyanis pillanatok alatt levitte riválisát, s többször megpörgette, így 9-0-ás technikai tussal győzött.

A háromszoros Eb-győztes, tavaly már új súlycsoportjában Eb-harmadik és világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Tamásra várt a feladat, hogy javítson a mérlegen, s ő ezt meg is tette. A nyolcaddöntőben a litván Paulius Galkinas ellen lépett szőnyegre. A Honvédban birkózó magyar klasszis kicsit álmosan kezdett, s ez majdnem megbosszulta magát, ugyanis egy pörgetési kísérletébe riválisa belefogott, s vezetéshez jutott. A folytatásban aztán kijött a két sportoló közötti tudáskülönbség, Lőrincz – kisebb szemöldöksérülése ellenére is – fordított, és 4-2-re nyert.

A negyeddöntőben Lőrincznek a szerbek magyar nemzetiségű világbajnoka, Nemes Viktor következett, aki bizonyította, hogy nem véletlenül ért fel a csúcsra a tavalyi vb-n. Párizsban Lőrincz Tamás a harmadik helyen végzett, az ezüstérmes orosz doppingügye miatt azonban a másodikra lépett előre. Ugyanakkor a francia fővárosban nem találkozott egymással a két birkózó. Mostani meccsük pedig a vártnál simábban alakult. Nemes ugyanis az első menetben egy intéssel szerzett vezetést, majd lentről szépen felfordította ellenfelét. A 3-0-ás félidő után pedig gyorsan dobott rajta egy válldobást. Sok idő volt ugyan még hátra, de érződött, hogy Lőrincz ekkora hátrányt nem fog tudni ledolgozni, végül pedig 5-1-es vereséget szenvedett. Lőrincz Lámhoz hasonlóan még a keddi, vigaszági folytatásban bízhat.

Lőrincz Tamás 87 kilóban címvédő öccsét, Viktort a finn Rami Antero Hietaniemi ellen szólították először szőnyegre. A papírforma biztos magyar győzelmet ígért, s a meccs a várakozások szerint alakult. Lőrincz Viktor ugyanis nagyon masszívan birkózott, aktívabb volt riválisánál, akit még az első menetben meg tudott pörgetni, s összességében simán, 4-0-ra nyert. Az elődöntőért az azeri Abbaszov következik a számára.

Az Európa-bajnokságon már az új szabályok érvényesek, így a súlycsoportok küzdelmei két napon át zajlanak. Az első napon az elődöntővel bezárólag rendezik meg a meccseket, míg a vigaszágra és a helyosztókra másnap kerül sor.