Nem csak szép, a méhekhez is ért, interjú 2017 Mézkirálynőjével

Nem csak szép, a méhekhez is ért, interjú 2017 Mézkirálynőjével

Balla NóraBalla Nóra kislánykora óta különleges kapcsolatot ápol a méhekkel. Idén 9 felkészült versenyző közül ő lett az év mézkirálynője. Magyarországon 1994-ben választottak először mézkirálynőt, aki hagyományosan egy évig képviseli a magyar termelői méz ügyét. Feladata, hogy népszerűsítse a mézfogyasztást, felhívja a figyelmet a méz jótékony hatásaira és a hazai méhészszakma fontosságára. 

Miként lehet népszerűsíteni a mézfogyasztást?

A mézkirálynőt a különböző egyesületek számos rendezvényre meghívják: mézfesztiválokra, mézvásárokra, méhésztalálkozókra, iskolákba, óvodákba. Itt lehetőségünk van találkozni az egyesületekkel, és beszélgetni az emberekkel is, például egy kóstoltatás keretében. Ilyenkor igyekszünk felhívni a figyelmet az egészségtudatos táplálkozásra, illetve arra, hogy ebben milyen szerepet tudnak játszani a különböző mézfajták és méhészeti termékek.

Milyen gyakori elfoglaltságot jelent ez?

Szinte minden hétvégén vannak rendezvények egész évben, de nagyobbrészt az őszi-téli időszakban, amikor úgyis kevesebb a méhekkel való munka. Mindenhova a mézkirálynő sem tud elmenni, hiszen még egyetemre járok mellette, de hagyományosan két udvarhölgyet is megválasztanak, így valaki közülünk mindig tudja képviselni a magyar méz ügyét. Illetve számos mézlovagrend is létezik az országban, az ő jelenlétük is szinesíti a rendezvényeket.

Év mézkirálynője választás

Milyen szempontok alapján választják meg a mézkirálynőt? Esztétikai szempontok is szerepet játszanak, mint egy szépségkirálynőválasztásnál, vagy kizárólag szakmai szempontokról van szó?

Szigorúan szakmai szempontok alapján történik a választás, ahol a jelentkezőknek mézzel, méhészettel, illetve mézmarketinggel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. A verseny három részből áll: van egy írásbeli teszt, majd ezt egy közönség előtti bemutatkozás, valamint a zsűrivel való elbeszélgetés követi.

A tudatosságnövelésre azért van szükség, mert kevés mézet fogyasztanak a magyarok?

A magyarok mindössze kb. 70 dkg-1 kg mézet fogyasztanak fejenként évente, míg Nyugat-Európában ez a szám 2,5-2,7 kg. Azt szeretnénk elérni, hogy nálunk is minél többen fogyasszanak mézet, és a méz minél több családban ott legyen az alapvető élelmiszerek között. Sajnos talákoztam olyan kisgyermekkel, akinek még eddig egyáltalán nem adatott meg, hogy mézet kóstoljon, és az én látogatásomkor evett életében először. Ezért is tekintem kiemelt küldetésemnek, hogy minden gyermek ehessen mézet.

Év mézkirálynője

Családi kötődés

Nálatok a családban, gondolom, ennél sokkal több méz fogy.

Valóban, mi egy hónap alatt eszünk annyi mézet, mint más egy év alatt, kb. 1 kilót fejenként. Nálunk nincs is más édesítőszer a konyhában, sütéshez-főzéshez is mézet használunk.

Miért érdemes mézet használni, mik a jótékony hatásai?

Rendeteg vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz, javítja az anyagcserét, köhögés- és fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatású, szőlőcukor tartalma révén pedig gyorsan energiához juttatja a szervezet. Ráadásul nemcsak egészséges, de nagyon hatékony édesítőszer is: összehasonlítva a nád- és a répacukorral, kétszer olyan édes. Tulajdonképpen a méz az egyetlen természetes édesítőszerünk. Csak arra kell figyelnünk, hogy 40 fok alatt legyen annak a hőmérséklete, amibe beletessszük, különben elvesznek a jótékony hatásai.

Hogyan alakult ki a méhek iránti érdeklődésed?

Ez nálunk családi hagyomány, a nagyszüleink, szüleink is méhészettel foglalkoznak. A bátyám és a nővérem is főállású méhész. Amikor kicsik voltunk, és a szüleink mentek a méhekhez dolgozni, mi nem szerettünk otthon maradni, ezért kértük, hogy vigyenek magukkal minket is. Figyeltünk, kérdezgettük őket, hogy éppen mit csinálnak, és a kisebb munkákba be is segítettünk. Így lassan különleges kötelék alakult ki bennünk a méhek iránt.

Egyértelmű volt számodra, hogy továbbviszed a családi hagyományt?

Először könyvelő akartam lenni, hogy segítsek vinni a családi könyvelést, aztán más irányba fordult az érdeklődésem, és végül turizmust és vendéglátást kezdtem el tanulni az egyetemen. Főként a mézmarketing és a méhészeti rendezvények érdekelnek, ezekkel szeretnék foglalkozni. De a család méhészetét mindig segíteni fogom Zámolyon.

Balla Nóra méhészkedik

Néhány érdekes adat

Milyen híre van a világban a magyar méznek?

A magyar méz jó minőségűnek számít, jól mutatja ezt, hogy a német méhészek mézjavítás céljából is vásárolják. A magyar akácméz hungarikum is lett 2014-ben.

Éves szinten mekkora mennyiségű méztermelésről beszélhetünk, és mekkora a magyar méhésztársadalom?

Magyarország évente 22-24 ezer tonna mézet termel, és ebből 8-10 ezer tonnát fogyasztunk el mi, a többit külföldön értékesítjük. Ma már több mint 21 000 méhész tevékenykedik az országban, de ebből csak kb. 1500 főállású méhész van, a többiek inkább hobbiból foglalkoznak méhészettel.

Sokat hallani-olvasni arról, hogy veszélyben vannak a méhek, egyre kevesebb van belőlük. Mi ennek az oka?

Sokan nem méhkimélő vegyszerrel permetezik a növényeket, emiatt sok méh pusztul el. Vagy olyan is előfordul, hogy egyszerre két vegyszert használnak a gazdák, amik külön-külön méhkímélőnek számítanak, de együtt már nagyon károsak. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki betartsa a jogszabályokat, és csak méhkímélő vegyszert használjon, és azt is csak napnyugta után 23 óráig.

Einstein elhíresült mondása szerint, ha kipusztulnak a méhek, az emberiségnek mindössze 4 éve van hátra. Miben rejlik a méhek kulcsfontosságú szerepe?

Ha kipusztulnának a méhek, és nem végeznék el a beporzást, az rövid úton éhinséghez vezetne, hiszen az élelmiszerek kétharmada eltűnne. Ilyen mértékű beporzásra egyetlen más rovar sem képes, és a szél szerepe is csekélynek számít. Egy kutatás szerint ha egy meggyfa beporzását méhek végzik, akkor 18 kg meggyet lehet szedni róla, méhek nélkül pedig csak 1 kilót. Egy másik érdekes kutatás pedig kimutatta, hogy 1 méhcsalád annyi uborkavirágot poroz be 1 nap alatt, amennyit 52 ember tudna helyettesíteni. Magyarországon több mint 1 millió méhcsalád létezik, vagyis az ő 1 napi munkájukat mintegy 52 millió ember tudná pótolni.

Németh Lilla