„Egy héten tizenkétszer edzek” Interjú Márton Anita súlylökővel

„Egy héten tizenkétszer edzek” Interjú Márton Anita súlylökővel

Márton Anita, fotó: mob.huA riói kvótát szerzett Márton Anita 2015-ben a legeredményesebb évét zárta. Az év magyar atlétája címet kétszer is elnyerő súlylökő, Prágában a fedett pályás Európa-bajnokságon, majd Pekingben az atlétikai világbajnokságon is új országos csúcsot állított fel. Felkészüléséről, terveiről beszélgettünk.

-Milyen volt megtudni, hogy a tudásodat megmutathatod Rióban is?

-Nekem ez a második olimpiám lesz, igazából nem okozott gondot a kikötési szintet megcsinálni, úgyhogy örülök neki. Az olimpia mégis csak egy nagyon fontos esemény.

-Az új országos csúcs felállítása még több önbizalmat adott a következő megmérettetésre?

-Persze mindenképpen. Az országos csúcsot mind fedett pályán, mind szabadtéren a lehető legjobbkor, egy világverseny előtt sikerült beállítanom.

-A versenyek előtt gondolom még keményebb az edzés. Ez heti hány alkalmat jelent?

-Egy héten tizenkétszer edzek. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől szombatig napi kétszer egy, olyan 2, 2 és fél óra egy edzés.

-Egy nagyobb megmérettetés előtt az életmódodon is változtatsz?

-Igazából ez folyamatos, tehát nem kifejezetten egy nagyobb esemény előtt változtatok, alapvetően odafigyelek az étkezésre. Nekem most gyakorlatilag ez a munkám, a sport. A nap 24 óráját arra tudom fordítani, hogy ezzel foglalkozzak, erre készüljek. Értem ezt a pihenés alatt, az étkezés alatt vagy a különböző regenerációs tevékenységek alatt.

-Szilágyi Áron mondta egyszer, hogy a versenyen nem elég a fizikum, fejben is ott kell lenni. Ezzel mennyire tudsz azonosulni? Fejben, lelkileg hogyan készülsz egy-egy versenyre?

-Én jártam sportpszichológushoz, akinél különböző relaxációs és meditációs technikákat is elsajátítottam. Igazából ezekkel tudok mentálisan készülni egy versenyre. A nagyobb versenyek előtt, mint mondjuk egy eb, vb vagy olimpia, azért egy kicsit az edzés is más. Kifejezetten versenyszituációt próbálunk létrehozni, hogy kevés lökésből kelljen jót lökni.

-Mi a következő célod?

-Most a legközelebbi, másfél hét múlva lesz, Portlandben fogok a világbajnokságon versenyezni. Most gyakorlatilag ez a legközelebbi és a legfontosabb cél.

Koch Tímea