fotó: pixabay.com

Magyarország versenyképességét erősíti a Neumann János Program

Magyarország versenyképességét erősíti a Neumann János Program

Magyarország versenyképességét erősítik a Neumann János Program 340 milliárd forint keretösszegű pályázatai. Ezt hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában hétfőn reggel.

“A program célkitűzése, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb 10 innovátor országa között legyen”

– tette hozzá.

Az államtitkár szerint tavaly Magyarország szintet lépett, a feltörekvő innovátor országok köréből az európai innovátor országok közé került.
Magyarország a világban demográfiai szempontból a 96., gazdasága alapján a 49., innovációs teljesítményével a 33., míg az egy főre jutó Nobel-díjasok száma tekintetében a 11. helyen áll. Hankó Balázs felhívta a figyelmet arra, növeli a versenyképességet a vállalatok és az egyetemek együttműködése, ezért olyan pályázatokat írnak ki, amelyek összekapcsolják az egyetemeket, a vállalatokat, az innovátorokat, a szakképzőket, hogy minél több szabadalom váljon a mindennapok részévé.

A 340 milliárd forint keretösszegből 147 milliárd forint az idei évi programstratégiai forrás, ami 60 milliárd forinttal több az előző évinél, illetve 193 milliárd forint uniós forrás, amit a magyar kormány megelőlegez.

Kitért arra, hogy a szakképzők fejlesztésére 50 milliárd forint jut, a kutatóhelyek megújulására és kutatói életpálya biztosítására 30 milliárd forintot használhatnak fel.

“Az egyetemistáknak a Pannon Program 10 milliárd forintot biztosít, ezt további 10 milliárd forinttal toldották meg a hátrányos helyzetű egyetemisták támogatására”

– tette hozzá az államtitkár.

“A Neumann János Program célkitűzése az is, hogy 2030-ra legyen a világ legjobb 100 egyeteme között egy, az európai 100-as listán 3 magyar egyetem”

– mondta Hankó Balázs.

Kapcsolódó cikkek