Új bíróságok lesznek?

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter (b), Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke (k) érkezik a Tanács megalakulásáról tartott sajtótájékoztatóra a Belügyminisztériumban 2013. május 17-én, fotó: Illyés Tibor/MTIHosszabb távon akár új bíróságok létrehozása is szóba kerülhet annak érdekében, hogy a bírósági szakaszba lépő ügyekben minél gyorsabb megszülethessen az ítélet. Ezt mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten újságíróknak.

Navracsics Tibor arra a kérdésre válaszolva, miként lehet megelőzni azt, hogy kikerüljenek az előzetes letartóztatásból a bűnelkövetők, mert a bíróság nem tudta idejében befejezni az adott büntetőpert, úgy fogalmazott: rövid és középtávon az ügyek áthelyezése lehet olyan megoldás, amely a túlterhelt budapesti és Budapest környéki bíróságok ügyterheit csökkenti, hosszabb távon pedig újabb bíróságok létrehozása és a laboratóriumi kapacitás bővítése is szóba jöhet, de ehhez pénzre van szükség.
    
A miniszter a most megalakult Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón közölte, levélben kért tájékoztatást az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arról, hogy hány – a közelmúltban nyilvánosságot kapotthoz – hasonló “veszélyt jelentő ügy” van a bírósági rendszerben. Továbbá javaslatokat vár a hivataltól, hogy a jövőben a bírósági eljárásban hasonló ne történhessen meg. Az adatok összesítése folyamatban van – mondta.
    
Az igazságügyi miniszter hozzátette, a szerdai kormányülésen döntöttek egy tárcaközi munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata a konkrét eset vizsgálata, és az, hogy feltárják, hogy az intézményközi együttműködésben mi okozhatta a késlekedést.
    
Navracsics Tibor elmondta azt is, hogy a legfőbb ügyésztől arról kapott javaslatot, hogy az előzetes letartóztatásban lévők ügyében milyen lépéseket lehet tenni azért, hogy bizonyos bűncselekmények esetében hogyan lehet “külön utat, gyorsított utat” biztosítani az eljárás során. Ezeket a javaslatokat, tapasztalatokat összegyűjtik annak érdekében, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő.
    
Varga István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán közölte, azonnali magyarázatot vár Navracsics Tibortól a Fidesz-frakció arra, hogyan lehet szabadon két, idős embereket bántalmazó sorozatgyilkos.
    
Navracsics Tibor beszámolt arról is, hogy vezető jogászokat kértek fel arra, hogy hozzanak létre egy munkacsoportot, amely reményeik szerint még az idén leteszi az új büntetőeljárási törvény koncepcióját. Ha ezt a kormány elfogadja és jóváhagyja, akkor megkezdődhet a jogszabály kidolgozása. Ez már azonban nem ebben a parlamenti ciklusban lesz, de a miniszter bízik abban, hogy a következő ciklusban már új büntetőeljárási törvénye lesz Magyarországnak.