Schiffer András nyílt levele Orbán Viktornak

Schiffer András nyílt levele Orbán Viktornak

A politikus keddi, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy múlt hét hétfőn a parlamentben a kormánypárti képviselők többsége, köztük a miniszterelnök is elutasította, hogy tárgysorozatba vegyék az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló javaslatot.

Schiffer András szerint az elutasítás egyet jelentett azzal, hogy “Orbán Viktor és párttársai nem kívánják az állambiztonsági múlt feltárását” és a Fidesz-KDNP nem akarja nyilvánossá tenni az egykori aktákat. Hozzátette, hogy ha tárgysorozatba vették volna a javaslatot, akkor a kormánypártok – esetleges aggályaik esetén – még mindig benyújthatták volna módosító javaslataikat.

A képviselő levelében két kérdésre vár választ. Egyfelől arra kíváncsi, hogy hogyan egyeztethető össze a múlt lezárásáról szóló retorikával, hogy nem kívánják a múlt feltárását. Másfelől azt is megkérdezi, hogy a miniszterelnök hogyan kívánja lezárni az “általa húsz zavaros esztendőnek nevezett” időszakot, ha a mai napig nem lehet tudni, hogy “milyen módon hálózták be a régi állambiztonsági hálózatok a rendszerváltó politikai erőket, (…) az új magyar demokrácia gazdasági és politikai elitjét”, miközben továbbra is “pitiáner módon, mindennapi zsarolásokra lehet felhasználni az ügynökaktákat.

Kérdésre válaszolva Schiffer András azt mondta, hogy emlékezete szerint az elmúlt másfél évben a Fidesz-KDNP egyszer sem volt annyira megosztott egy törvényjavaslat kapcsán, mint az ügynökakták ügyében. Szavai szerint ez jelezheti a kormányfőnek, hogy “aligha tud úgy a saját választóinak a szemébe nézni, hogy nem vall színt az aktanyilvánosság ügyében”.

Egy másik kérdésre azt felelte, hogy készek újra benyújtani a javaslatukat, de annak csak akkor lenne értelme, ha a kérdésben “van elmozdulás a kétharmados többségben”.

A sajtótájékoztató idején az LMP aktivistái olyan táblákat tartottak, amelyeken – a párt közlése szerint – fideszes kötődésű közéleti személyiségek és kormánypárti országgyűlési képviselők egykori fedőneveit voltak láthatók.

Múlt hét hétfőn az Országgyűlés többsége elutasította az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló LMP-s törvényjavaslat tárgysorozatba vételét. Az indítvány tárgyalását az ellenzéki pártok támogatták, a kormánypárti képviselők többsége azonban ellenezte. Tizenkilenc fideszes és öt kereszténydemokrata politikus (köztük Balog Zoltán, Bencsik János, Gulyás Gergely és Hoffmann Rózsa) ugyanakkor igennel szavazott, 28 kormánypárti politikus (mások mellett Halász János államtitkár és Wittner Mária) pedig tartózkodott.