"Meg kell szüntetni a gyerekmunkát!"

"Meg kell szüntetni a gyerekmunkát!"

Az LMP szerint több száz 18 éven aluli közmunkás van Magyarországon. A párt korábban törvényjavaslatban tiltotta volna meg a gyermek-közmunkát, de úgy látják, a kormány ragaszkodott ahhoz, hogy 16 éveseket foglalkoztasson a zsákutcás közmunkaprogramban.

“A párt most újra kezdeményezi törvényjavaslatban, hogy szüntessék meg a gyermek-közmunkát, és minden 25 év alatti munkanélküli fiatalt vonjanak be az Ifjúsági Garanciaprogramba.

A belügyminiszter egy képviselői írásbeli kérdésére adott válasza szerint 2017 áprilisában 289 18 év alatti személy dolgozott közmunkában. A 25 év alatti közmunkások száma ebben a hónapban összesen 16 455 fő volt.

Kiderült, hogy a kormány ígérete ellenére nem szüntette meg a gyermek-közmunkát, és nem történt meg a 25 év alatti közmunkások Ifjúsági Garanciaprogramba való átirányítása sem.
Az LMP újra kezdeményezi, hogy szüntessék meg a gyermek-közmunkát, a 25 év alatti fiatalokat pedig közmunka helyett végzettséghez és valódi munkához juttassák az Ifjúsági Garanciaprogramon belül. A párt szerint, mivel a végzettség hiánya biztos út a szegénységbe és a munkanélküliségbe, történelmi bűnt követ el a fiatalokkal szemben az a kormány, amelyik képzetlen fiatalok tömegét taszítja ki a munkaerőpiacra.

Az LMP Megújuló Magyarország programja minden fiatal számára továbbtanulási lehetőséget, ingyenes diplomaszerzést és munkanélküliség esetén biztos továbbképzést vagy gyakornoki helyet garantál” – írta Kanász-Nagy Máté, a párt ifjúsági szakszóvivője.