Kezdhetik a munkát

Az első sorban balról: Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, valamint Győrffy Balázs és Turi-Kovács Béla fideszes képviselők az országgyűlési választáson listás mandátumot nyert képviselők és nemzetiségi szószólók megbízóleveleinek ünnepélyes átadásán az Országház kupolacsarnokában 2014. április 30-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTIÁtvették megbízólevelüket az április 6-ai országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők és a nemzetiségi szószólók szerdán az Országházban.

A megbízóleveleket Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke adta át az Országház Kupolatermében. Patyi András az ünnepségen a megválasztott képviselők felelősségére hívta fel a figyelmet, akik már egy létszámában jelentősen csökkentett parlamentben végzik majd munkájukat. Ebbe a munkába első ízben kapcsolódnak be nemzetiségi szószólók, a képviselők között pedig polgármesterek már nem foglalhatnak helyet – hívta fel a figyelmet. Az országgyűlési választás eredménye hétfőn vált jogerőssé, amikor a Kúrián az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

A 106 országgyűlési egyéni választókerületben mandátumot szerzett jelöltek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságtól vehették át megbízólevelüket. A választás listás eredményét azonban az NVB állapította meg múlt hét szerdán, és miután ennek jogorvoslatai is lezárultak hétfőn, nem volt akadálya a megbízólevelek átadásának. Az április 6-ai országgyűlési választás eredménye alapján a Fidesz-KDNP országos listájáról 37-en, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP listájáról 28-an, a Jobbik listájáról 23-an, az LMP listájáról 5-en jutottak be a parlamentbe. 

Az ünnepségre nem jött el, ezért megbízólevelét később veszi át nyolc képviselő: a Fidesz-KDNP-től Bánki Erik és Németh Szilárd, a baloldali összefogás listájáról pedig Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Gúr Nándor, Lukács Zoltán és Velez Árpád. Átvették megbízólevelüket a 13 nemzetiség szószólói is. Az áprilisi országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok listát állíthattak, de ezekre egyik nemzetiség esetében sem érkezett annyi szavazat, amivel képviselőt küldhettek volna az Országgyűlésbe. A listaállítás jogán azonban valamennyi nemzetiség szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldhetett a parlamentbe.