"Csökkent a munkaügyi ellenőrzések száma, több visszaélés történt"

"Csökkent a munkaügyi ellenőrzések száma, több visszaélés történt"

Gúr NándorGúr Nándor

Az MSZP szerint tavaly csökkent a munkaügyi ellenőrzések száma, s több visszaélés történt a munkavállalókkal szemben.

Gúr Nándor, a párt alelnöke, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy míg a kormányváltás előtti évben 50 ezer munkaügyi ellenőrzést tartottak Magyarországon, addig tavaly kevesebb mint 20 ezret, ám eközben arányaiban is jelentősen nőtt a munkavállalókkal szemben elkövetett jogsértések száma. Közlése szerint 2012-ben az ellenőrzött munkaadók 72 százaléka követett el jogsértést a munkavállalóival szemben.

Az ellenzéki politikus bírálta a kormányzatot, amiért Európában egyedülálló módon a korábbi időtartam harmadára, alig 3 hónapra csökkentette az álláskeresési támogatás folyósításának hosszát. Közlése szerint a regisztrált munkanélküliek kevesebb mint 10 százaléka kap teljes támogatást, 55 százalékuk azonban semmilyen állami segítséghez sem jut. A szocialista politikus beszélt arról is, hogy jelenleg 27 százalékos a munkanélküliségi ráta a pályakezdő 15-24 év közötti korosztályban, vagyis nőtt a kormányváltás óta.

Gúr Nándor kifogásolta, hogy miközben a 4 órában foglalkoztatottak száma nőtt, addig a 8 órás munkavállalók száma csökkent, ám a statisztika ezeket “egy kalap alá veszi”. Elmondása szerint a versenyszférában évente 20-40 ezerrel csökken a dolgozók száma, 500 ezer ember pedig külföldön vállal munkát. A politikus nehezményezte, hogy akik 6 hónapnál rövidebb ideig dolgoznak külföldön, azok a Központi Statisztikai Hivatal szerint hazai munkavállalónak számítanak.

Az MSZP alelnöke szerint ez a kormány hiteltelen, kiszámíthatatlan és félelmetesen sok kárt okoz, emiatt “menniük kell és menni is fognak”. A szocialisták igazságosabb, biztonságosabb világot kívánnak építeni, ahol nem nyomorognak az emberek, hanem segítséget, ösztönzést kapnak – fogalmazott az ellenzéki politikus.