illusztráció (archív)

Több tízezer életet mentettek meg a mentők ebben az évben

Több tízezer életet mentettek meg a mentők ebben az évben

Több tízezer életmentő beavatkozást, köztük mintegy 1400 sikeres újraélesztést hajtottak végre 2013-ban az Országos Mentőszolgálat dolgozói. Ezt ismertette Czirner József, a mentőszolgálat operatív igazgatója kedden Budapesten. Szilveszter éjszakára a mentőszolgálat megerősítette a mentésirányítást, és tíz esetkocsival több lesz készenlétben Budapesten.

Czirner József, a mentőszolgálat operatív igazgatója ismertetése szerint ebben az évben csaknem egymillió feladatot hajtottak végre, az esetkocsik mintegy 35 millió kilométert futottak. Az operatív igazgató külön kiemelte a mentősök helytállását a márciusi hóhelyzetben, a dunai árvíz kapcsán, a balatoni nyári szezonban, illetve több tömegbalesetnél. Beszélt arról is, hogy 2013-ban több fejlesztés is elindult, melyek jövőre éreztetik majd hatásukat. Több új mentőállomás épül, korszerűsítik a mentésirányítást, így remélik, hogy 2014 végén végén még jobb mutatókról számolhatnak majd be.

Golopencza Pál, a közép-magyarországi régió mentésirányítási vezetője elmondta: szilveszter éjszakára tíz esetkocsival többet állítanak be, s a mentésirányítást is megerősítették.

Enyhe az idő, tehát várhatóan sokkal többen lesznek az utcákon – mondta Golopencza Pál, hozzátéve, este 10 óra és reggel 6 óra között várják a csúcsot. Ilyenkor a túlzott alkoholfogyasztás, a közúti balesetek és a pirotechnikai eszközök által okozott sérülések miatt riasztják legtöbbször a mentőket. “Mértékletesség, felelősség, óvatosság” – ezekre hívta fel a figyelmet Czirner József, Golopencza Pál és Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Golopencza Pál kiemelte, hogy aki autóba ül, semmilyen körülmények között ne fogyasszon alkoholt.

Győrfi Pál elmondta, hogy tavaly szilveszterkor nyolc petárdabalesethez riasztották a mentőket, és most hétfőn is volt már egy ilyen esetük. Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a házilag készített, hanem a boltban vásárolt pirotechnikai eszközök nem körültekintő használata is ugyanolyan veszélyes. A mentőszolgálat szóvivője kitért arra is, hogy ködös, nyirkos idő várható, emiatt fokozott óvatosságra és figyelemre lesz szükség a közutakon.