Új díszpolgárt avatott a főváros

Új díszpolgárt avatott a főváros

Aliza Bin-Noun

Mint Aliza Bin-Noun székfoglaló beszédében hangsúlyozta: Magyarországon él a negyedik legnagyobb zsidó közösség Európában, ez hozzájárul ahhoz, hogy a két ország között baráti a viszony. A magyarországi zsidók egyedülállóan sokat tesznek a társadalom fejlődéséért – jegyezte meg.

A diplomata úgy fogalmazott, jó, hogy Magyarország figyel arra, mi történik Izraelben. A nagykövet, aki szeptember közepén, megbízatása végeztével visszatér Izraelbe, kiemelte: négy évvel ezelőtt nagy lelkesedéssel kezdte meg munkáját Budapesten, és a tevékenységéhez fűzött reményeinek java azóta valóra vált. Két hónapja előadást tartott az egyetemen országáról, amit azért is nagyon fontosnak ítélt, mert az emberek jobbára a médiából szerzik értesüléseiket Izraelről, így főként az összecsapásokról szóló hírek jutnak el hozzájuk. Az előadás remek lehetőség volt Izrael bemutatására – mondta.

Corvinus felirat

Szólt arról is, hogy fontos az oktatás szerepe az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni harcban, továbbá az emberi jogok védelmében. Az eseményen Rostoványi Zsolt, a Társadalomtudományi Kar dékánja méltatta a diplomata tevékenységét, és beszédében kiemelte, hogy a Szatmárnémetiben magyar szülők gyermekeként született nagykövetet mindig is különleges kapcsolat fűzte Magyarországhoz. A diplomata még gyermekként vándorolt ki családjával Izraelbe.

Aliza Bin-Noun azért dolgozik, hogy minél szorosabbá váljanak a kapcsolatok Magyarország és Izrael között.  Mint a dékán felidézte, a tavaszi félévben elismert izraeli professzorok és szakértők tartottak előadásokat az egyetemen, és magas rangú politikusok, mások mellett Dan Meridor izraeli miniszterelnök-helyettes is ellátogatott az intézménybe. 

Corvinus egyetem

A Corvinus egyetem

Aliza Bin-Noun a Jeruzsálemi Héber Egyetemen végezte tanulmányait, majd egyebek mellett Szváziföldön és Dániában teljesített szolgálatot, később az izraeli Külügyminisztérium politikai kutatóközpontjában a nemzetközi ügyek osztályát vezette. 2007-től áll a budapesti nagykövetség élén.

Kapcsolódó cikkek