Négymilliárd forintból fejlesztik a Békés megyei iskolákat

Négymilliárd forintból fejlesztik a Békés megyei iskolákat

Mintegy négymilliárd forint fejlesztési támogatást nyert el a Békéscsabai és a Gyulai Tankerületi Központ, amelyből 29 általános és középiskola fejlesztése, bővítése valósulhat meg.

A Gyulai Tankerületi Központ mintegy 3 milliárd forintból 14 településen 16 iskolát újít meg. A két legnagyobb fejlesztési tételt Sarkad és Vésztő kapta, 814, valamint 794 millió forintot, a településeken a pályázati forrásból egy-egy sportcsarnokot is felépítenek – mondta Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató.

Gyulán két általános iskola és tagintézményei újulhatnak meg 208 millió forintból, Dévaványán 374, Gyomaendrődön mintegy 170 milliót fordítanak a korszerű közoktatási környezet megteremtésére – tette hozzá. A munkálatok tervezetten 2018 októberéig fejeződnek be – közölte. Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, ők 1,2 milliárd forintot nyertek el, de jelenleg is elbírálás alatt áll tíz pályázati kérelmük több mint 2 milliárd forint értékben.

Közel 500 millió forintból újulhat meg a tótkomlósi általános iskola és kollégium, 750 millióból pedig négy békéscsabai, két mezőkovácsházi, valamint egy-egy orosházi, csabacsűdi, kondorosi, almáskamarási, medgyesegyházi és dombegyházi intézmény újul meg. Több helyen végeznek energetikai korszerűsítést, eszközbeszerzést, sportudvart vagy nyelvi labort alakítanak ki.

Bánki András elmondta, a munkálatok év végén kezdődhetnek el, és várhatóan 2020-ban fejeződnek be. A gyulai tankerülethez 25 település 38 általános és középiskolája; a békéscsabaihoz 19 település 35 közoktatási intézménye tartozik.