Kiterjesztették a szelektív hulladékgyűjtést Debrecenben

Kiterjesztették a szelektív hulladékgyűjtést Debrecenben

A szelektív hulladékgyűjtésbe egyre többen kapcsolódnak be Debrecenben, miután az idén további területekre, a keleti városrészre és a belváros térségére is kiterjesztették az úgynevezett sárgazsákos, elkülönített hulladékgyűjtést. Ezt közölte a város gazdasági alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Barcsa Lajos emlékeztetett arra, hogy tíz szelektív hulladékgyűjtő sziget kihelyezésével már 2002-ben megkezdték az újrahasznosítható hulladék elkülönítését, ma már 196 ilyen sziget van a városban.

A sárgazsákos elkülönített hulladékgyűjtést előbb kísérleti jelleggel a józsai városrészben vezették be, majd az ottani tapasztalatok alapján terjesztették ki előbb a nyugati, az északi és az északkeleti, az idén pedig a keleti, illetve a belvárosi térségekre – sorolta.

Ezzel már 22 870 debreceni háztartásba “megy házhoz” a szelektív gyűjtés – mondta Barcsa Lajos.

Tájékoztatása szerint a városban egy év alatt összesen 47 ezer tonna lakossági hulladék keletkezik, ebből 3,5 ezer tonnát gyűjtenek be szelektív formában. Ez országosan jó arány, de még sok tartalék van a rendszerben, ezért folytatják a szelektív rendszer kiterjesztését – jegyezte meg Barcsa Lajos.

Varga László, a Debreceni Hulladék Közszolgáltatási (DHK) Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: az új területeken kezdetben a lakosság mintegy 30 százaléka különíti el sárga zsákban az újrahasznosítható hulladékot. Ez az arány jelentősen emelkedik, ahogy megszokják az új formát – fűzte hozzá.

Debrecenben hulladékválogató-mű építését is tervezik, ez – Barcsa Lajos alpolgármester szerint – még ebben az európai uniós költségvetési ciklusban megvalósul.

Tőzsér Gyula, a debreceni közterület-felügyelet osztályvezetője a városházi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy évente 1800 tonna hulladékot helyeznek el jogellenesen a város különböző területein, egyebek mellett a gyűjtőszigetek környékén.

Januártól szeptemberig 61 esetben intézkedtek a közterület felügyelők köztisztasági szabálysértés miatt, ebből 29 esetben tetten érték az elkövetőket, akik akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatók – mondta az osztályvezető.