Ennyi pénz jut a gyerekekre idén

Ennyi pénz jut a gyerekekre idén

gyermekek

Rétvári Bence kifejtette: az Erzsébet-táborok elsősorban a Balaton partján és nagyobbrészt a nyári szünetben várják a gyerekeket. Különleges a két gyógyító tábor, Tihanyban és Zalaszabarban. Ez utóbbi helyszínen – ahol betegségből gyógyuló vagy betegséggel élő gyerekek üdülhetnek – a tavalyi 700 után idén 13 turnusban csaknem 900 gyereknek biztosítanak maradandó élményt és kikapcsolódást.

A zalaszabari Holnapocska Tábor és a tihanyi gyógyító tábor, amit a A Szabadics házaspár álmodott meg és működtetet, idén összesen mintegy ezer gyereket fogadott és fogad még a következő hetekben. Több egészségügyi és szociális intézménnyel együttműködésben érkeztek ide daganatos, diabéteszes, szívbeteg, étkezési zavarral élő, koraszülött, lelki sérült, hallás-, illetve égési sérült, továbbá más betegséggel élő vagy azokból gyógyuló gyerekek. Önkéntes segítők teszik emlékezetessé a táborozás napjait, amelyet 24 órás orvosi és ápolói felügyelet mellett töltenek a gyerekek.

“Minden ilyen turnus töltekezés a fiataloknak, ami erőt ad a betegségekkel való küzdelemben” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy ezekben a táborokban számos kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak, a táborozók részt vehetnek erdei túrákon, biciklitúrákon, élményfürdőzésen, játszhatnak a zalaszabari kalandparkban, de meglátogatták őket focisták, és rendvédelmi dolgozók bemutatót is tartottak számukra. 

“Pénzben nem kifejezhető egy ilyen táborbeli törődés, élmény”, amelyben Zalaszabarban több száz, országosan pedig több százezer gyerek részesülhet – foglalta össze Rétvári Bence. Az Erzsébet-táborokról szóló írásos összegzés szerint ezekben 2016-ban csaknem kilencvenezren töltötték az idejüket, tavaly ez a szám meghaladta a százezret, idén év végéig pedig több mint százhuszonhatezer táborozót fogadnak.

A zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábornak tavasszal több mint tízezer résztvevője volt, ősszel pedig még nyolcezren táborozhatnak Zánkán kétéjszakás osztálykirándulások keretében. Ugyanezen a két helyszínen tavaly huszonhatezer, idén pedig több mint harmincezer táborozó tartózkodott egy-egy hetet a nyári szünetben, 2500-an közülük határon túli diákok voltak. Zánkán ebben az évben tíz turnusban összesen ezer család üdülhetett, de az ország 500 településén mintegy hatvanezer gyermeknek vakációs napközi elfoglaltságot is biztosítottak.