Milliárdos mentőöv önkormányzatoknak

Milliárdos mentőöv önkormányzatoknak

Mentőöv

Segítenek a talpra állásban azoknak a helyhatóságoknak, amelyek saját hibájukon kívüli okok sodortak a szakadék szélére. Nem hagyják, hogy télire fűtetlen iskolák legyenek, vagy helyi közintézmények maradjanak zárva pénzhiány miatt. A belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok megsegítésére elkülönített harmincegymilliárdos keretből mintegy 11,6 milliárd forintról döntött az ÖNHIKI pályázat I. ütemében. 

Üres zsebeit mutató férfi

A támogatásra ezerkétszázhetvennégy települési önkormányzat nyújtotta be igényét. A beérkező pályázatok több mint kilencvenkét százaléka részesült támogatásban, így ezerszáznyolcvankét településen segített a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium.  A megítélt támogatások egy összegben jelennek meg a helyhatóságok számláján a jövő héten. Az ÖNHIKI pályázat elsődleges célja a hatvan napon túli közüzemi díjtartozások, az önkormányzatok intézményi ellátottainak élelmezésével összefüggő adósságok, valamint a közoktatási intézmények fenntartásához kapcsolódó forráshiány rendezése. 

Az önkormányzatokért felelős Belügyminisztérium az ÖNHIKI pályázattal kiemelt figyelmet fordít a likviditási nehézségekkel küzdő helyhatóságokra. Működőképességük tartós fenntartása érdekében pedig jelenleg is az önkormányzati rendszer átalakításán dolgozik.