A világörökséget védik ezzel az államtitkár szerint

Nem akarják rekvirálni a tokaj-hegyaljai házakat, pincéket, de valahol érthető, ha információk hiányában sokan megijedtek az állam elővásárlási jogának bejegyzésétől. Ezt  mondta a Népszavának Latorcai Csaba. A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a január elsejével hatályba lépett törvény a világörökség megőrzését szolgálja. 

A jogszabály szerint ha megtörténik egy adásvétel, és minden részletben megállapodtak a felek, akkor a tulajdonosnak meg kell szólítania az államot, hogy ugyanilyen feltételekkel élni akar-e az elővásárlási jogával. A helyettes államtitkár a lap szerdai számában megjelent interjúban elmondta: sokszor előfordult, hogy egy ingatlan gazdát cserélt, s például a külföldi tulajdonost nem lehetett kötelezni a parlagfű levágására, az épület állagmegóvására, mert nem tartózkodott életvitelszerűen az országban. Arra a kérdésre, miszerint a törvény valódi célja megakadályozni a külföldiek ingatlanszerzését, azt mondta, “valóban ez az egyik szempont”.    

Úgy vélte, ez a világörökség megőrzésének finom módja, nincs kényszer, nincs jogvesztés, az elővásárlási jog inkább egyfajta védőháló. A helyettes államtitkár szerint az elővételi jog bejegyzése nem csökkenti, inkább növeli az ingatlanok értékét. Megjegyezte, hogy január elsején lépett életbe a törvény, azóta több mint száz adásvétel történt a világörökségi területeken, de az állam egyszer sem élt elővásárlási jogával. “Ha nincs ok, nem avatkozunk közbe” – mondta Latorcai Csaba a Népszavának.