A szakszervezetis szerint van mit tisztázni az egészségügyben

Az egészségügyi ágazat kollektív szerződésének két fejezetét írták alá, még több nyitott kérdés van. Ezt mondta Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ-EDDSZ) elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

“Nem értek véget a sztrájktárgyalások, nem rendezték a gazdasági-műszaki háttérszolgáltatók bérfejlesztését, és több nyitott kérdés is van” – mondta.

Az egészségügyben dolgozók kollektív szerződését – amelyben eddig a munkaidőt, a pihenőidőt, és a bérfelzárkóztatást érintő fejezeteket írták alá – elsősorban a szakdolgozókra és az orvosokra tárgyalták végig, de a gazdasági-műszaki háttérszolgáltatás területén foglalkoztatottak is bele tartoznak – jelezte. Tavaly megállapodtak a mentősök, védőnők önálló fejezetéről is. 

Közölte, folyamatban van az eljárás, hogy a kollektív szerződés hatályát kiterjesszék az egészségügyi ágazat valamennyi – egészben vagy részben – közfinanszírozott munkáltatónál foglalkoztatott közalkalmazottjára, munkavállalójára.