Sikerként élték meg az őszt a vadászok

Sikerként élték meg az őszt a vadászok

Az őszi hónapokban 1266 példány került terítékre, csaknem kétszer annyi, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ezt közölte Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője.

A szeptember 1. és október 26. között bemutatott trófeák 64 százaléka (821 példány) kapott érmes minősítést:

125 arany, 348-348 pedig ezüst- és bronzérmes lett.

A Zala-Jagd Vadásztársaság, valamint a Válickavölgye Vadászklub területén elejtett gímek trófeái kimagasló, 240,77 pontot értek el. A Zala megyében terítékre került tizennégy csúcspéldányt – a 230 pontot meghaladó gímszarvasbika trófeákat – az Országos Trófeabíráló Testület (OTT) bírálja felül.

“A szakszerűtlen elejtések aránya 5,7 százalék volt”

– ismertette a szakügyintéző.

A legnagyobb, 14,11 kilogramm trófeasúlyú, 12 éves bikát a Bagodi Vadásztársaság területén magyar vadász ejtette el szeptember 11-én.

Győrvári Attila megyei fővadász tájékoztatása szerint a 11 kilogramm trófeasúly feletti gímbika kilövése – a vadászterület milyenségétől függően – átlagosan 3 millió forint “körül indulhat” Zalában. Hozzátette, az árak az elmúlt tíz évben nem emelkedtek, a költségnövekedést (a kukorica, üzemanyag árának emelkedését) a vadászati árjegyzék nem követte. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) megyei szervezetének titkára közölte, hogy az ősz első két hónapjában közel 1100 vadászati engedélyt adtak ki. A külföldi bérvadászok 85 százaléka Németországból, Ausztriából és Svájcból érkezett Zala megyébe, kisebb számban mexikói, belga, orosz és amerikai vadászok is eljöttek a zalai vadászterületekre.

A 2021/2022-es vadászatai évre 2700 hazai vadász váltott vadászjegyet.

Lázár Attila kitért arra is, hogy a gímszarvasok 70 százalékát külföldi bérvadászok ejtették el, míg tavaly a koronavírus-járvány alatt bevezetett utazási korlátozások miatt az őszi hónapokban a nimródok mindössze 41 százaléka érkezett külföldről. A gímszarvasbika-vadászatból és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból a tavalyinál valószínűleg magasabb árbevételt érnek el idén a vadásztársaságok.

“A magas terményárak miatt viszont a kiadások összege is növekedhet, amely jelentősen befolyásolhatja a 2021/2022-es vadászati év eredményét”

– fejtette ki a szakügyintéző.

A februárban zárult (2020/2021-es) vadászati évben az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,28 milliárd forint, míg a kiadások összege 2 milliárd forint körül volt.

A vadászati hatóság a szeptembertől január végéig tartó időszakban 1932 gímszarvasbika elejtését engedélyezte.

“A kilőhető példányok 65 százaléka (1266 gímszarvasbika) október 26-ig terítékre került, ezért több vadásztársaság kérte (gímszarvas bikára és tarvadra) a kilövési kvóta emelését”

– mondta Lázár Attila.

“A február végéig tartó vadászati évben 7000 gímszarvas, 5300 őz kilövését engedélyezték, az állategészségügyi hatóság pedig 18 900 vaddisznó kilövését írta elő”

– fűzte hozzá.

Kapcsolódó cikkek