Festményekkel díszített óvoda

Festményekkel díszített óvoda

Festékes kezű kislány

A projekt civil kezdeményezés, amelynek keretében felújításra szoruló, kopár falfelületek kelnek új életre. A program kitalálója Maróti István, akinek célja a város szépítése mellett az volt, hogy lehetőséget kapjanak azok a graffitisek és fiatal alkotók, akik művészi igényű munkát szeretnének létrehozni.

Fodor Tibor, a Gáspár Zoltán utcai óvoda falát díszítő festmény egyik alkotója elmondta, hogy a legális keretek között készült, előre gondosan megtervezett kép irányt mutathat a többi fiatalnak is, a graffiti művelésekor a kreativitás, a minél igényesebb és egyedibb műalkotás létrehozása legyen a cél, ne pedig a mennyiségi rivalizálás, tehát az, hogy kinek hány szignója van városszerte.

Óvónő és kisgyerekek

A képzőművész szerint tapasztalati tény, hogy azokat a falfelületeket, amelyeken festmények vannak, sokkal inkább elkerülik a vandál firkálók. Ezt bizonyítja például az egyik makkosházi panelház oldalán látható villamosos városkép, vagy például az egyik szegedi pizzéria, melynek oldalára közel tíz éve került a programban résztvevő alkotók falfestménye. Ha ezek a falak egyszínűre volnának lefestve, bizonyosan rég firkák csúfítanák.

Solymos László (MSZP) szegedi alpolgármester tájékoztatása szerint a városban a rendőrséggel együttműködve eddig hét legális graffitifalat állítottak fel, ahol a fiatalok elkészíthetik falrajzaikat. A közeljövőben valamennyi szegedi önkormányzati képviselő kap egy összefoglaló anyagot a Gáspár Zoltán utcai falfestmény alkotóitól, és kiválaszthatják, hogy körzetükben vannak-e olyan falfelületek, amelyek alkalmasak lehetnek újabb képek készítésére.

Kapcsolódó cikkek