Felújították a szegedi nemzetiségek házát

Felújították a szegedi nemzetiségek házát

A több szegedi kisebbségi önkormányzat székhelyéül szolgáló épület, amely kulturális és oktatási rendezvényeknek is helyet ad megújul.

Solymos László (MSZP) alpolgármester az épület szerdai átadásán elmondta, az 1998-ban nyílt intézmény a városban működő tizenegy nemzetiségi önkormányzat közül hétnek a székhelyeként működik, emellett az elmúlt két évtizedben fontos kulturális és közművelődési központtá vált.

“A mintegy 70 millió forintból megvalósult beruházás során hőszigetelték a homlokzatot és zárófödémet, lecserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert, felújították a kül- és beltéri világítást, az épület napelemes rendszert kapott, átalakították a vizesblokkot és részben akadálymentesítették az ingatlant”

– ismertette a politikus.

Kosztopulosz Andreász, a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása és a helyi görög önkormányzat elnöke hangsúlyozta, a városban megvalósult egyedülálló modell bizonyította, összefogással akár kisebb létszámú nemzetiségi közösségek is képesek értéket teremteni.

Az épület hét – bolgár, lengyel, görög, német, örmény, szlovák és ukrán – önkormányzatnak biztosít székhelyet.

A központ sokszínű közösségi térként működik: lehetőség nyílik több nemzetiségi nyelv tanulására, balkáni táncok elsajátítására, részvételre népszerűsítő előadásokon, irodalmi és gasztronómiai esteken, emellett kiállításokat is szerveznek. A sokszínű programokat a nemzetiségi közösségek tagjai mellett más szegediek is szívesen látogatják – mondta az elnök.

Kapcsolódó cikkek