"Dinamikus fázisban van a gazdaság"

"Dinamikus fázisban van a gazdaság"

Jól láthatóan élénkül, dinamikus fázisban van a gazdaság, mind az ipar, mind a mezőgazdaság területén nőtt a beruházások volumene. Így kommentálta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatait az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A KSH adatai szerint a beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben. Az államtitkár elmondta: az iparban 32 százalékkal nőttek a beruházások, ebből 25 százalék az új gép-, új berendezés-beszerzés, ami hosszú távú, tartós fejlődést hoz. Az iparban kapacitáshiány van, főként a húzóágazatnak számító jármű- és gyógyszergyártásban – tette hozzá.

Közölte, az építőipari beruházásoknál 49 százalékos a növekedés, ennek jelentős hányadát teszi ki a lakásépítés – az idén az első negyedévben már 2000 új lakás épült -, amelyet a családi otthonteremtési kedvezmény és más kedvezmények támogatnak. Ugyanakkor infrastrukturális fejlesztések is vannak, például vasútépítés, továbbá “a logisztika is nagyon szépen fejlődött” új raktárak épülésével – mondta. Mivel Magyarország logisztikai központ, ez utóbbi rendkívül fontos – fűzte hozzá. Lepsényi István kiemelte, hogy a mezőgazdaságban 43 százalékkal nőtt a beruházások aránya.

A gazdaság minden területe növekedik, erősödik, ennek az eredménye, hogy az első negyedévben a GDP több mint 4 százalékkal nőtt – mondta. A beruházások növekedő volumene azt jelzi, hogy “megvan a bizalom” – fogalmazott. Emellett előkészítés alatt áll további 1300 milliárd forintnyi beruházás, és nemcsak a nagyvállalatoknál, a kkv-k is kiveszik ebből a részüket – hangsúlyozta.