Befejezték a betakarítást

Befejezték a betakarítást

Befejezték a napraforgó betakarítását Békés megyében. A gazdák átlagos évet zártak, a tavalyinál több termés lett, ám a beltartalmi értékek elmaradnak az egy évvel korábbitól. Ezt nyilatkozta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára hétfőn az MTI-nek.

Békés megyében 78 ezer hektáron vetettek napraforgót, a területek betakarítása után 210 ezer 600 tonna termény lett, az átlagtermés hektáronként 2,7 tonna volt – ismertette az adatokat Barabás Béla. 

A szakember az aratási koordinációs bizottság ülése után elmondta, a termésátlagokban nagy a szórás, hektáronként 1 és 3,5 tonna között mozog. Azok a gazdák, akik tél végén, tavasz elején szerződést kötöttek, még 100-105 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árat realizálhattak. Két hete 94-95 ezer forint körül mozgott az ár, mostanra 88-90 ezerre csökkent. 

A 2,7 tonnás átlagterméssel nullszaldó körüli eredményt érhetnek el a gazdák, 3 tonna felett már jövedelmező a termény – mondta. 

A szövetség tagjainak többsége előszerződött, jellemzően “óvatosan”, hektáronként 1-1,2 tonna terményt adtak el előre – közölte. (A Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége 70 taggal rendelkezik, akik közel 120 ezer hektáron, a megyei mezőgazdasági terület körülbelül egyharmadán gazdálkodnak.)

A napraforgót – a tavalyi, csapadékos évvel ellentétben – a betegségek idén elkerülték, ezzel magyarázható, hogy a 2016-os 201 ezer tonnányi termést sikerült felülmúlni. Az olajtartalom viszont 44-45 százalékos, a tavalyinál valamivel gyengébb – tette hozzá Barabás Béla.

Várhatóan a jövő héten befejeződik a kukorica aratása is, a 101 ezer hektár 85 százalékán végeztek a munkákkal eddig, hektáronként 4,9 tonna átlagtermést realizálva. “A gazdák sírni fognak”, negatív rekordok várhatóak, a tavalyi termés körülbelül felére van kilátás – jegyezte meg a titkár.

Az idei aszályos időjárás hatására viszont a szárítási költségek alacsonyak lesznek – tette hozzá. 

Befejeződött a szója, a burgonya és a cukorrépa betakarítása is. Szóját 3 ezer 900 hektáron vetettek, 7 ezer feletti tonna termés lett, ez a vártnál jobb.  Burgonyát 220, cukorrépát 250 hektáron termesztettek, 4 ezer 400, illetve 12 ezer 500 tonnát takarítottak be Békés megyében.