Idős embereket átverő csalókat ítéltek el Egerben

Idős embereket átverő csalókat ítéltek el Egerben

Négy és két év börtönre ítélt az Egri Járásbíróság két vádlottat, aki társaival korábban többször csalt ki pénzt idős emberek megtévesztésével - tájékoztatta az Egri Törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-t.

Hoszné Nagy Tímea közölte: az első- és másodrendű vádlott élettársi viszonyban, nehéz anyagi körülmények között nevelte három kiskorú gyermekét. Egyikük külföldön élő nagybátyjának halála után az elhunyt lánya és felesége többször is egyszerű munkát, könnyű pénzszerzési lehetőséget ajánlott nekik.

Telefonbeszélgetéseikből kiderült: a magyar rokonok egyikének el kellene mennie az általuk megadott címre, átvenni egy csomagot, majd a benne található pénzt – a neki járó jutalék levonása után – elutalni Angliába.

A megbízók felhívták segítőjük figyelmét, hogy a gyors lebonyolítás érdekében fogadjon sofőrt, legyen velük állandó telefonkapcsolatban, a felismerhetőség elkerülésére használjon bukósisakot, csak keresztnéven mutatkozzon be és ne beszélgessen a csomag átadójával.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott a jobb megélhetés reményében, élettársa tudtával 2019 decemberében elvállalta a feladatot, holott mindketten tudták, hogy – a rendőrség előtt egyelőre ismeretlen tartózkodási helyű – megbízóik idős emberektől csalnak ki pénzt.

Az volt a módszerük, hogy Angliából rejtett számról véletlenszerűen kiválasztott magyarországi telefonszámokat hívtak fel és ha a vonal másik végén idős ember jelentkezett, egyikük magát rendőrnek kiadva azt állította: a hívott fél unokája vagy gyermeke közlekedési balesetet szenvedett és az okozott kár kifizetése, valamint a hatósági eljárás elkerülése érdekében azonnal pénzre van szüksége.

A beszélgetés során a hívó átadta társának a telefont, aki a sértettektől a beszélgetés közben megtudott információkat, személyes adatokat felhasználva eljátszotta a “bajba került” rokont. Így többeket rávettek arra, hogy pénzüket és ékszereiket adják át a helyszínre küldött futárnak.

A telefonáló társa eközben egy másik vonalon állandó kapcsolatban volt a történtekről folyamatosan értesülő elsőrendű vádlottal, akit a sértett címére irányított, és átvette, majd továbbította a többnyire készpénzt tartalmazó borítékot. A vádlottak a bűncselekményből származó pénz őket illető – kis részén – megosztoztak.

A bíróság az elsőrendű vádlottat mint társtettest, a másodrendű vádlottat mint bűnsegédet négyrendbeli, nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás miatt négy, illetve két év börtönre ítélte.
A döntést az ügyész és az elsőrendű vádlott tudomásul vette, a másodrendű vádlott enyhítésért fellebbezett.