Előzetesben marad Földesi-Szabó László

Előzetesben marad Földesi-Szabó László

Földesi Szabó LászlóFöldesi-Szabó László

Az Egymásért-ügyben első fokon hét év szabadságvesztésre ítélt Földesi-Szabó Lászlót nem engedik haza. Ezt tudta meg a Magyar Nemzet.

A napilap szombati száma ismerteti, hogy nemcsak az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnökének védője, a vádhatóság is házi őrizetet indítványozott, de a bíróság úgy döntött, hogy a gyanúsított rács mögött marad. Berényi András ügyvéd a Magyar Nemzetnek különös fordulatként értékelte, hogy az első- és másodfokú bíróságok annak ellenére utasították el a kényszerintézkedés enyhítését, hogy azt nemcsak ő, hanem a Fővárosi Főügyészség, majd a Fellebviteli Főügyészség is indítványozta.

A táblabíróság azzal indokolta döntését: szabadlábon hagyása, illetve házi őrizetbe helyezése esetén fennáll a veszélye, hogy Földesi-Szabó szökéssel nehezítené az eljárás sikeres befejezését, és tavaly december 22-e óta (ekkor tűnt el ítélethirdetés közben a vádlott a tárgyalóteremből) nem álltak be olyan változások, amelyek alátámasztanák az indítványt. A

A féléves bujkálás után a fővárosban május 18-án elfogott Földesi-Szabóval szemben akkor még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatott eljárást adócsalás gyanújával, majd az ügyet a Budapesti Katonai Ügyészség vette át. Az ügyészek minden addig keletkezett iratot államtitokká minősítettek, majd vélhetőleg nyomozási alku részeként az addigi terhelt az eljárás tanúja lett. Védője a Hír Televízió műsorában utalt arra, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő kémbotrány nyomozását ügyfele vallomásai is segítették – olvasható a Magyar Nemzetben.