forrás: pixabay.com

Egy cégvezetőt vádolnak a Deák Ferenc téri halálos szén-monoxid-mérgezés okozásával

Egy cégvezetőt vádolnak a Deák Ferenc téri halálos szén-monoxid-mérgezés okozásával

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 72 éves férfival szemben, akinek az alkalmazottai egy Deák Ferenc téri aláírásgyűjtő sátorban szén-monoxid-mérgezés miatt meghaltak. Ezt közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

A férfi egy biztonsági szolgáltatásokat nyújtó céget vezetett. A vállalkozás egy párttal arra szerződött, hogy 2022 februárjában a párt  országgyűlési képviselőjelöltek állításához szükséges aláírásainak gyűjtése céljából bérelt sátrakat és közvetlen környezetüket őrizni fogja.

Ehhez a cég helyszínenként két munkavállalót biztosított, így az V. kerületben, a Deák Ferenc téren levő sátorban is két férfi, a két sértett dolgozott.

A sátrat egy nyílt égésterű, gázüzemű hőkandeláber fűtötte. Az őrök a hideg miatt 2022. február 15-én este a sátor oldalfalait zipzárral lezárták, és azt csak alkalmanként, a ki-be járás idejére nyitották ki. Emiatt a sátorban a hőkandeláber használata miatt a szén-monoxid felszaporodott, és a két meghalt – közölte az ügyészség. A cégvezető a vád szerint azért felelős a bekövetkezett tragédiáért, mert nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat: nem tartott munkavédelmi oktatást, nem adott a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó teljeskörű utasítást, nem ismertette a szükséges mértékű szellőztetésre vonatkozó szabályokat, nem készített kockázatértékelést, illetve elmulasztotta a gázkészülék használati utasításának beszerzését.

Éjjel a cégvezető személyesen ellenőrizte a munkakörülményeket, de a zárt sátorban való fűtés veszélyeire ekkor sem hívta fel a sértettek figyelmét, így az ellenőrzés ebből a szempontból nem volt elégséges.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádiratában. A kerületi ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés és biztonsági cég vezetésétől határozott időre történő eltiltás kiszabását indítványozza – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek