"A reformáció nélkül elvesztünk volna"

"A reformáció nélkül elvesztünk volna"

A kultúráért felelős államtitkár szerint a reformáció és az anyanyelvűség ezzel együtt megjelenő igénye nélkül elvesztünk volna magyarként Európa közepén.

Hoppál Péter az M1 aktuális csatornának kedden azt mondta: a reformáció akkoriban a megtartó erőt, a megmaradást jelentette a 16. század három részre szakadt Magyarországán. Ekkor jelent meg az anyanyelvűség igénye, a magyar nyelv és irodalom elterjedése. Emlékeztetett: a nyugati mintára létrehozott református kollégiumok behálózták a történelmi Magyarországot és a műveltség legszélesebb körű elterjesztését hirdették. 

Rámutatott: ma is az anyanyelv, illetve a kultúra tartja össze a magyarságot a leginkább, Ausztráliától Kanadáig. 

Hoppál Péter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, 500 évvel azt követően, hogy Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes kitette a wittenbergi vártemplom kapujára az egyházi megújulást követelő 95 tézisét, a keddi megemlékezés is a megújulás lendületét hirdeti. 

Az államtitkár azt mondta: ma is a megújulást kell, hogy jelentse a reformáció a társadalomnak, s ma is ki kell állni, protestálni kell kultúránk megtartásáért annak érdekében, hogy azt az európai folyamatok ne sodorják el.