gitár (illusztráció), fotó: pixabay.com

Még nyolc állomása lesz tavasszal a Hangszert a kézbe sorozatnak

Még nyolc állomása lesz tavasszal a Hangszert a kézbe sorozatnak

Nyolc további állomása lesz a Hangszert a kézbe országos rendezvénysorozatnak tavasszal. A programszéria negyvenedik állomása csütörtökön érkezett Mezőkovácsházára, ahol hét szekcióban mintegy száznegyven hangszert vehetnek kézbe a látogatók.

Egy hét múlva Siófokon, utána Tokajban lesz Hangszert a kézbe program, és szervezik a további állomásokat is. Az elmúlt években a megyeszékhelyek szinte mindegyikén járt a sorozat, idén a járási székhelyeket szeretnék meglátogatni – idézte Bajnai Zsoltot, a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda igazgatóját a szervezet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye.

Mint írták, a szervező Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) eddigi tapasztalatai alátámasztják a korábbi felmérés eredményeit, miszerint a magyarok 80 százaléka szeretne ugyan zenélni tanulni, de csak 15 százalékuk tudja ezt megtenni.

“A településeken rengeteg lelkes pedagógussal találkoztunk, a délelőtti, főként a gyermekek számára nyitott programok után sok fiatal délután a szülőkkel, nagyszülőkkel is visszatér”

– tette hozzá Bajnai Zsolt.

A közlemény kitér arra, hogy számos kutatási eredmény igazolta: a zene jótékony hatással van a logikára, a tanulásra és a koncentrációra, kihat a problémamegoldó és a szociális képességekre is.

A 2017-ben indult Hangszert a kézbe célja, hogy a fiatalok előtt megnyissa a hangszeres zenélés kipróbálásának a lehetőségét, és minél többeket vegyen rá a rendszeres muzsikálásra, a legtehetségesebbeket pedig a zenetanulásra.

A programsorozat eddigi állomásain több mint 90 ezren próbálták ki a kiállított hangszereket.

A sorozat fővédnöke Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.