író (illusztráció), fotó: pixabay.com

Szépirodalmi pereskedését mutat be Székely László új kötete

Szépirodalmi pereskedését mutat be Székely László új kötete

Török Sophie és nevelt lánya, Babits Ildikó több mint tíz évig tartó pereskedését mutatja be Székely László A jó mostoha történetét még nem írták meg. Babits Mihályné Török Sophie és Babits Ildikó peres aktái című új kötete, amelyet hétfő este mutatnak be Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A bemutatót a Jaffa Kiadó Facebook-oldalán is lehet követni. A könyv ismertetője szerint Székely László kötete izgalmas család- és irodalomtörténet, különleges korrajz és jogi érdekességek tárháza. Főszereplői Babits Mihályné Török Sophie és Babits Ildikó, valamint Babits Mihály, a költőfejedelem és Basch Lóránt, az irodalom és a barátja, Babits iránt elkötelezett ügyvéd.

Az ismertető szerint Babits Mihály özvegyének, Török Sophie-nak és nevelt lányának, Babits Ildikónak fokozatosan megromló és bírósági eljárásokba torkolló csatározása mindeddig az irodalomtörténészek előtt volt ismert.

A hol szívszorító, hol már-már komikus fordulatokban gazdag pereskedés egy használt írógép tulajdonlása feletti civakodással indult, több mint tíz éven át húzódott, és sem Török Sophie halála, de még az 1956-os forradalom sem tudott véget vetni neki – olvasható a kötet ismertetőjében.
Az óriási peranyagot Székely László jogász írta összefüggő történetté, értően kalauzolva az olvasót a jog útvesztőjében, sorba rendezve a krimibe illő eseményeket, feltárva összefüggéseiket. A szeretet és gyűlölet végletei közt vergődő anya-lánya viszony és a hátterében a tanúk elbeszéléseiből kirajzolódó “kis magyar valóság” is megjelenik a könyvben. A mindeddig levéltárak mélyén rejtőző szövegek pedig jelentős segítségül szolgálhatnak kutatóknak, oktatóknak is.

Székely László 1958. március 15-én született Budapesten. 1982-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán (ÁJK).

Székely László 1982 óta tanít az ELTE ÁJK polgári jogi tanszékén, 1992-ben beválasztották a Szerzői Jogi Szakértői Testület tagjai közé, 1996 óta oktat a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán, 2008 óta az ELTE Jogi Továbbképző Intézet igazgatója. A Magyar Országgyűlés 2013-ban hat évre megválasztotta az alapvető jogok biztosának.

A könyvbemutatón a szerzővel, a kötetet lektoráló Papp Zoltán Jánossal, Légrádi Gergely és Nagy Ágnes szerkesztővel, valamint Bálinger Bélával, a Központi Antikvárium szakmai vezetőjével Juhász Anna beszélget.

Kapcsolódó cikkek