Egy nagy történész gondolatai

Egy nagy történész gondolatai

könyv

A január végén megjelenő műben az 1914-ben, az első világháború kitörésével kezdődő és 1989-ben, a Szovjetunió összeomlásával végződő, a történettudományban ezért rövid huszadik századnak nevezett korszak világtörténetét elemzi a január 31-én 90. születésnapját ünneplő John Lukacs. Az angolul író történész új könyvében – amely eredetileg A Short History of the Twentieth Century címmel a Harvard University Press gondozásában jelent meg tavaly szeptemberben – dióhéjban foglalja össze a 20. század krónikáját: két világháborúját, hidegháborúját, a nemzetek és vezető politikusaik törekvéseit. Úgy látja, a század az európai dominancia végét és az amerikai befolyás világszerte érvényesülő erősödését hozta magával, ezért egy – sőt, talán az – amerikai évszázad volt, hasonlóan ahhoz, ahogyan a 19. század nagyrészt brit, a 18. pedig francia század volt.
   
Lukacs új művében is kitér olyan kedvelt témáira, mint a liberalizmus visszaszorulása, a populizmus és a nacionalizmus előretörése, a technika vívmányai és veszélyei, valamint a földkerekség folytatólagos demokratizálódása. Behatóan vizsgálja a nemzetiszocializmus jelenségét, Hitler kizárólagos felelősségét a második világháborúért, valamint a sorsdöntő szerepet, amelyet ellenfelei, Churchill és Roosevelt játszottak; egyúttal úgy véli, Németország 1939-től 1942-ig közelebb jutott a háború megnyeréséhez, mint sokan feltételezik. Nem hanyagolja el a Közel- és Távol-Kelet 20. században kibontakozó bonyolult társadalmi és politikai fejleményeit sem – közölte az kiadó.
   
Barkóczi András, a könyv szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy “a könyv igazából semmi újat” nem mond a 20. századi történelemről. Azért érdemes elolvasni, mert mesteri, tömör összefoglalása mindannak, amit egy nagy történész – a tények és összefüggések tömegének ismeretében – lényegesnek tart elmondani a századról. Olyan ez, mintha a szerző egy néhány órás előadásban vázolná hallgatóságának, mi olyan történt 1914 és 1989 között, ami majd néhány száz év múlva emlékezésre érdemes lesz. “Ha úgy vesszük, ez egyfajta esszenciális történetírás” – fogalmazott. John Lukacs 90. születésnapjának tiszteletére újra megjelenik Magyarországon legsikeresebb műve, a Budapest 1900, amellyel a szerző eredetileg a külföldiek érdeklődését akarta felébreszteni a magyar főváros iránt, de olyan nagyszerű várostörténetet írt, amely a magyar olvasóknak is maradandó élményt nyújt – idézi fel összegzésében az Európa Könyvkiadó.

John Lukacs Budapesten született 1924. január 31-én. A Pázmány Péter Tudományegyetem történelem szakos hallgatójaként választotta a történetírói hivatást, amelyet végül az Egyesült Államokban teljesített ki, miután 1946-ban emigrált. 1947-től 1994-ig a philadelphiai katolikus Chestnut Hill College történelemprofesszora volt, de vendégelőadóként más egyetemeken, így a Columbián, a Princetonon és az ELTÉ-n is oktatott. Ma Pennsylvaniában él. Fő kutatási területe a 20. század, azon belül a második világháború története, Churchill és Hitler történelmi párviadala, a demokrácia és populizmus viszonya, valamint a történelemfilozófia kérdései. 2001-ben Corvin-lánccal, 2012-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.