a Nemzeti Színház épülete Budapesten

Szavalóverseny döntő a magyar nyelv napján

Szavalóverseny döntő a magyar nyelv napján

Nemzeti SzínházA magyar nyelv napján, november 13-án rendezik meg a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntőjét Budapesten.

 A Nemzeti VERseny döntőjében 28 versenyző lép színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megnézheti a közönség a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében. Az értékes nyeremények mellett az első három helyezett a Vers a bajnoktól elnevezésű gálán is fellép, amelyet szintén vasárnap este tartanak a teátrumban.

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2016 elején hirdette meg nem hivatásos versmondóknak az egész Kárpát-medencét felölelő rendhagyó versmondó versenyét, amelynek célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése.

A versenyt három fordulóban rendezték meg. Elsőként minden nevező két, szabadon választott magyar költő versével jelentkezhetett, amelyek közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában.

Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészekből, Kiss László rendezőből, Lutter Imre előadóművészből és Szabó László kommunikációs szakértőből álló zsűri döntése, valamint a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a döntő 28 fős mezőnye. A döntősök klipjeit eddig mintegy 60 ezren látták a YouTube portálon.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között akadt ötéves, de több 90 éven felüli versmondó is. A sok professzionális módon előadó versenyző mellett vakok és gyengén látók, siketek és értelmi fogyatékosok is beneveztek, határon innen és túl: anyaországi, erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai magyarok egyaránt. Az esélyegyenlőség jegyében, ugyanakkor a szakmaiság mentén szervezett megmérettetés továbbjutói között állami gondozott, idősek otthonában élők és pszichiátriai gondozás alatt álló versenyzők is voltak – olvasható a Nemzeti Színház internetes oldalán (nemzetiszinhaz.hu).

Kapcsolódó cikkek