illusztráció, fotó: pixabay.com

Sütő András Balkáni gerle című darabját mutatja be a Déryné Társulat

Sütő András Balkáni gerle című darabját mutatja be a Déryné Társulat

Sütő András Balkáni gerle című darabját mutatja be a Déryné Társulat március 27-én, a színházi világnapon Budapesten, a Déryné Központban. Az előadást Berettyán Nándor rendezésében láthatja a közönség.

A budapesti bemutatót követően a társulat a Vándorszínház alprogram keretében fogja utaztatni a produkciót, márciusban Derecskére és Létavértesre, majd áprilisban Siklósra és Alsópáhokra is ellátogatnak vele – olvasható a Déryné program MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, Sütő András darabja igaz szerelemről, generációk közt feszülő családi titkokról és régimódi falusi hagyományokról szól, de legfőképpen arról, hogy mennyire nem érdemes mások elvárásai szerint élni az életünket.

A családtörténet szépen ábrázolja, hogy mennyi áldozatot tud hozni a szülő a gyerekéért, hogy mennyire képes háttérbe szorítani magát és a saját értékrendszerét – olvasható a darab ismertetőjében.

A közleményben Berettyán Nándort idézik, aki elmondta: Sütő András drámája a szerelemről szól, arról a történetről, azoknak a bonyodalmaknak a sorozatáról, amelyeknek a vége az, hogy a két szerelmes és a rengeteg áldozat, amit a család meghoz, célba ér. “Örök témája a művészetnek, meg egyáltalán az embernek, hogy minden korban próbálunk szerelmesek lenni, szerelmesek vagyunk és próbáljuk azt beteljesíteni, és különböző akadályokat kell legyőznünk ehhez” – mondta a rendező.

A közleményben kiemelik: “vizualitásban, a díszletben és a jelmezekben is maga a szocializmus köszön vissza, amely egy nagyon kézzelfogható és nagyon érzékeny korszak volt, de a fiatalabbak számára már kevésbé ismert”.

A rendező elmondta: a történet az 1980-s évek vége felé játszódik Romániában, a Partium környékén. Hozzátette: reméli, hogy az előadásnak köszönhetően az ő korosztálya is a saját szüleit meg tudja érteni azáltal, hogy megismeri azt a világot, amelyben felnőttek.

A produkcióban Ivaskovics Viktor, Losonczi Kata, Vas Judit Gigi, Gulyás Gabriella, Széplaky Géza, Tarpai Viktória, Janka Barnabás, Havasi Péter, Turi Bálint, Dányi Krisztián, Horváth Márk, Habodász István, Szemerédi Bernadett és Kárpáti Barnabás lép színpadra.