Tárlatok és előadások a Széchényi Könyvtárban

Tárlatok és előadások a Széchényi Könyvtárban

Tárlatok, könyvtári körséta és előadások is várják az érdeklődőket A magyar kultúra napja alkalmából január 22-23-án az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

Margócsy István irodalomtörténész nyitja meg január 22-én a Kölcsey Ferenc egykori könyvtárát bemutató kiállítást. A válogatásban szerepelnek a költő által nagyra becsült klasszikus görög és latin szerzők, a kortárs francia, német és angol irodalom, filozófia és esztétika jeles képviselői, valamint a Kölcsey számára meghatározó jelentőségű állambölcseleti, jogtudományi és természettudományi munkák. A tárlókban helyet kapnak korabeli magyar szerzők művei és a korszak jelentős magyar irodalmi, művészeti folyóiratai. A könyvek mellett olyan leveleket is megtekinthetnek az érdeklődők, amelyekben a költő a kötetek beszerzési nehézségeiről, egy-egy szerzőről vagy olvasmányélményeiről ír – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Ezen a napon nyitja meg Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró a Filmgyári capriccio II. – Színészek és színésznők című tárlatot, amely a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag képanyagával ismerteti meg a közönséget.

Az “Én már rég a harangoké vagyok” című Jékely-centenáriumi kiállítás zárásaként neves irodalomtörténészek értékelik a 100 éve született Jékely Zoltán életművét, annak hatását Magyarországon és Erdélyben egyaránt, valamint az OSZK Jékely-kiállításának eredményeit.

A magyar kultúra napján a látogatók öt alkalommal könyvtári körsétán ismerkedhetnek meg a könyvtár történetével, gyűjteményével és feladataival, valamint megtekinthetik a különböző szinteket és olvasói tereket.

A KönyvTÁRlat című programsorozat estje is Kölcsey Ferenc előtt tiszteleg január 23-án. Az érdeklődők előadást hallhatnak a Himnusz keletkezéséről és Kölcsey Ferenc politikusi tevékenységéről, emellett a Magyar Állami Népi Együttes táncosai megidézik a reformkori bálok világát. Ezen a napon a Himnusz eredeti kézirata és Kölcsey országgyűlési naplója is látható lesz.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.