A szex lesz a tananyag

A szex lesz a tananyag

A vajdasági középiskolák többségében októbertől bevezetik a szexuális nevelés elnevezésű tantárgyat, amelynek célja, hogy a diákok még a szexuális élet megkezdése előtt ismereteket szerezzenek a védekezés fontosságáról, a nemi betegségek veszélyeiről, de párkapcsolati kérdésekről is.

A 2014/2015-ös tanévben 66 vajdasági középiskolában vezetik be a szexuális nevelés tantárgyat, de hamarosan törvénymódosítást is kezdeményeznek, hogy minden szerbiai iskolában bevezessék – jelentette ki Marinika Tepic vajdasági ifjúsági titkár. Az előző tanévben tíz iskolában vezették be kísérleti jelleggel a “reproduktív egészségről szóló neveléssel” foglalkozó tantárgyat, idén pedig már 70 iskola jelentkezett azzal a szándékkal, hogy részt vegyen a programban – tette hozzá a titkár. Szakértők szerint azonban a szexuális nevelést már az általános iskola végén meg kell kezdeni, mert “a modern életvitel a szexuális élet korábbi kezdéséhez vezetett, vannak, akik ezt egészen 10-11 éves korra teszik, a szülők pedig továbbra is tabuként kezelik ezt a témát”. A felmérések szerint minden nyolcadik középiskolás aktív nemi életet él, kérdéseikkel azonban nem fordulnak sem a szüleikhez, sem a tanáraikhoz. Egészségügyi szakembert mindössze 4 százalékuk keres fel. Az órákat kéthetes képzést követően eddigi munkanélküli tanárok, illetve azok a pszichológusok és pedagógusok tartják majd, akik korábban is az adott iskolában dolgoztak. 

A program elindításakor az volt a cél, hogy csökkentsék a fiatalkori terhességmegszakítások számát, amely a tartományi kormányzat hivatalos adatai szerint eléri az évi ötvenezret, de egyes becslések szerint akár ennek a kétszeresét is.
A szakorvosok szerint Szerbiában a párok 16-18 százaléka meddőséggel küzd, ennek egyik oka lehet a korábbi terhességmegszakítás is. Szerbia lakossága évente több mint 30 ezer fővel csökken, az állam és a különböző szervezetek is népességnövekedést serkentő programot indítottak a természetes fogyás megállítása érdekében. Ezekhez kapcsolódik a középiskolai szexuális nevelés is.