Nem feledik, hogy többet ne történhessen meg

Nem feledik, hogy többet ne történhessen meg

Kiállítással emlékezik a város önkormányzata a holokauszt gödöllői áldozataira, a Törött emlékek című tárlat a Gödöllői Királyi Kastély rondellájában látható péntektől.

Péterfi Csaba, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a kiállítás, amely Klacsmann Borbála fiatal kutató munkája, bepillantást enged a településről elhurcolt zsidó családok tragikus sorsába, igyekszik megvilágítani a történelmi hátteret és bemutatni azokat is, akik segíteni próbáltak, menteni igyekeztek az üldözötteket. A tragikus időszakot felidézve a városháza munkatársa elmondta, hogy a településről 182 embert hurcoltak koncentrációs táborba, a megpróbáltatásokat mindössze tizenkilencen élték túl. A kiállításról Csaba kiemelte, hogy annak középpontjában a magyarországi és a gödöllői zsidóság történetének összehasonlítása áll, sorsukat az 1910-es évektől 1945-ig követi nyomon. A tárlat érdekessége, hogy a fotók között személyes, családi albumokból kölcsön kapott fényképek is szerepelnek, így például láthatók a Schönthal, a Diamant, a Ficher és Gold család magánképei is.
 
A tárlat bemutatja azokat is, akik részt vettek az embermentésben, így az osztrák Leo Tschöll és a gödöllői Hajdú Györgyi alakját és tevékenységét is megidézik. 
A tárlat csütörtöki megnyitóján köszöntőt mond Ilan Mor izraeli nagykövet; valamint Gémesi György, Gödöllő polgármestere; Forgács János gödöllői holokauszt-túlélő és Klacsmann Borbála, a kiállítás rendezője.