Mint mondta, a kecskeméti rendezvény jó példa arra, hogy a helyi termékek beilleszthetők a hungarikumok mellé, ugyanakkor nemcsak termékeket mutat be, hanem a magyarságra, A tájegységre jellemző értékeket, sajátos ételeket, italokat, szokásokat, dallamokat, táncokat is.
V. Németh Zsolt a helyi termékek iránti megnövekedett érdeklődés okai közül kiemelte, hogy ezek a termékek egészségesek, egyediek, nem tömegtermékek.
A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományok is átalakulnak, csiszolódnak, megújulnak az ételek, új termékek jelennek meg, de látszik, hogy az ősi kultúrával lehet élni a 21. században.
“A fesztivál megmutatja, hogy a minőségből nem szabad engedni, emellett hogyan lehet kulturális értéket előállítani és gazdasági, turisztikai sikereket is elérni ezzel”
– fogalmazott. A vasárnap estig tartó rendezvényt az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezte. Tájékoztatásuk szerint a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.