Megérkezett az első vendég a Centrálba

Megérkezett az első vendég a Centrálba

a Centrál Kávéház sok írónak volt a kedvence a XX. század elejénA Nógrád megyei Hollókő mutatkozik be elsőként a budapesti Centrál Kávéház új sorozatában szombaton. A palóc falu képviselői a húsvétra készülődés népi hagyományaival ismertetik meg a látogatókat.

A húsvét előtti időszakot Hollókőn a készülődés, a vendégvárás, a tojás- és mézeskalács-díszítés jellemzi, s ezt mutatják be Budapesten – mondta el Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szombaton az MTI-nek. Hozzátette, a rendezvénynek helyet adó Centrál Kávéházban palóc menüt is kínálnak – tárkonyos palóclevest, horpácsi sertéskarajt és túrós lepényt – hollókői receptek alapján.

A hagyományos népviseletbe öltözött hollókőiek – mintegy 22-en – óránként énekelve elsétálnak a Ferenciek terére és kukoricát pattogtatnak nyílt tűzön szakajtóból, emellett a bőrműves foglalkozás és a fazekas mesterség kulisszatitkaiba is betekinthetnek a látogatók – ismertette a programot Kelecsényi Péter, hozzátéve: szeretnék a háromnapos húsvéti rendezvényükkel is megismertetni az érdeklődőket.

A Hollókői Húsvéti Fesztiválon április 19. és 21. között színes programokkal várják a közönséget. A Hungarikumok Gyűjteményében és az UNESCO világörökségi listáján is szereplő palóc faluban lesz locsolkodás, tojásgyűjtés, kézműves bemutatók, fellép mások mellett Szalóki Ági, a Tárkány Művek, Herczku Ágnes és a Banda, a Kerekes Band és a Cimbaliband. A Centrál Kávéház új hagyományőrző programsorozatában az érdeklődők minden alkalommal egy-egy tájegység vagy település szokásaival, hagyományaival, népművészetével, kézműves termékeivel és ételeivel ismerkedhetnek meg.

A cél, hogy a budapesti kávéházat, amelyhez a városlakók mélyen kötődnek, minőségi vidéki tartalommal töltsék meg – mondta el Somody Imre, a Centrál Kávéház tulajdonosa az MTI-nek. Hozzáfűzte, hogy a magyar kultúrának mindkettő rendkívül komoly letéteményese, így a tervek szerint a hagyományos ünnepekhez kötődve – busójárás, pünkösd, újkenyér, újbor ünnepe, karácsony – rendszeresen vendégül látnak majd egy-egy tájegységet, hogy a helyszínre betérők jobban megismerhessék a magyar folklórt.