Ismét felpezsdül Ópusztaszer

Ismét felpezsdül Ópusztaszer

Kortárs művészeti találkozót rendeznek a hétvégén Ópusztaszeren, az emlékparkban koncertezik Lajkó Félix, szombaton pedig a szüretelésbe is bekapcsolódhatnak a látogatók. Erről tájékoztatta az intézmény marketingvezetője a médiát.

Kodácz Csengele elmondta, hogy a program pénteken délután plein air és zsánerképek festésével kezdődik, az elkészült alkotásokból tárlatot rendeznek és a munkákat zsűrizik is. Másnap délelőtt nyílik meg Orgoványi Anikó Himnusz című festménykiállítása. A művész 2010-ben – Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc születésének kerek évfordulóján – kezdett hozzá a sorozathoz, melyet a Látogatóközpont aulájában mutatnak be. A Hungarikum tárházban a pálinkafőzés hagyományairól nyílik új tárlat.

Az emlékpark egyik népszerű programja a Magyarország történelme 3D-ben című film vetítése. A szombat délutáni rendhagyó bemutatókon Mozgay Balázs, a filmet készítő stáb tagja és munkatársai avatják be a nézőket a háromdimenziós filmek kulisszatitkaiba. A Puszta Házában Daróczi Csaba, az év természetfotósa tart előadást munkájáról. Délután a skanzenben, a malom mellett a hegedűn és citerán is virtuóz módon játszó Lajkó Félix ad koncertet. A művész Sidoo Attila gitárossal érkezik a parkba, hogy egyedi hangszerpárosításra komponált művekkel kápráztassa el az értő közönségét.

Szombaton ünneplik Borszűrő Szent Mihály napját, így a programok közül nem maradhat ki a szüret, a szőlőpréselés és a bormustra sem. A skanzenben népi mesterségek bemutatóival várják a látogatókat: kiderül, hogyan dolgozik a csipkeverő, az ostor- vagy a szakajtókészítő, a kádár, a szűrhímző, a bútorfestő, a kemencében pedig finomságok sülnek majd.