Elkészült Keresztes Dóra új animációs filmje

Keresztes Dóra egyedi stlusa senkiéhez sem hasonlítható, fotó: NMHH.huBefejeződtek Keresztes Dóra Játékok szárítkozás közben című, legújabb animációs filmjének munkálatai, miközben a grafikus-rendező munkáiból a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon mutattak be kiállítást.

A magyar animáció 2014-ben ünnepli születésének századik évfordulóját, így Magyarország idén díszvendégként vehetett részt a hirosimai filmfesztiválon. A rendezvénysorozat igazgatója, Kinosita Szajoko válogatásában többek között kiállítás is nyílt Keresztes Dóra festő- és grafikusművész, animációsfilm-rendező munkáiból.

Kinosita Szajoko olyan kiállítást képzelt el, amelyen keresztül megmutatkozik a magyar folklór, népművészet hatása a magyar animációban, ehhez a régebbi filmjeimből, a Holdasfilmből és a Garabonciákból válogatott – mondta el az MTI-nek Keresztes Dóra. 
Mint hozzátette, a Weöres Sándor és Pásztor Béla versei alapján a hetvenes évek végén elkészített Holdasfilm az egyik legelső munkája volt a műfajban, míg a Garabonciák a magyar garabonciások (varázserejű vándordiákok) világát dolgozza fel egyéni megközelítésben.

“Nem is számítottam arra, hogy a kiállítást ennyire szeretni fogják a japánok, akik sokféle áthallást vettek észre” – számolt be Keresztes Dóra, aki ugyanakkor megjegyezte, az ő munkáinak formavilága is meglehetősen zárt, jelkép- vagy szimbólumjellegű, akárcsak a japánok grafikai világa, fametszetei, de akár írásrendszere. 
Hirosimában hétfőn zárt a kiállítás, de a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, Mikulás Ferenc jelezte, hogy szívesen látná jövőre az anyagot – árulta el a művész.

Keresztes Dóra a Játékok szárítkozás közben című animációs filmjéről szólva elmondta, a munkálatokkal éppen a hirosimai kiállítás előtt végeztek, jelenleg az angol feliratok készülnek a papírkivágásos technikával készült filmhez. 
Kiss Áron a 19. század végén állított össze egy nagyszabású gyűjteményt az akkori Magyarország területéről származó gyerekdalokból, mondókákból. Ebből zenésített meg Kiss Ferenc zeneszerző egy kisebb válogatást, melyet Szvorák Kati és tanítványai énekelnek – számolt be a rendező.