A sivatagban lassan telik az idő

A sivatagban lassan telik az idő

Annak viszont aligha jár ólomlábon, aki kezébe veszi Sitkei Levente Fekete Sivatagát. Rohannak a sorok, mintha az arab világ vérrel áztatott jelenével szemben valamivel igazolni kellene, hogy nem úgy van ám. Hogy ilyen is van. Hogy ez is egy arab ország, ahol sírva, tapsolva, könnyes szemmel örvendeznek, ha messzi útjáról végre hazatér a király. Szaúd-Arábia mesésen varázslatos, dúsgazdag világa szólal meg a parányi könyvben.

Igen, parányi. Majdnem kétszáz oldal, de hiába van benne minden, ami érdekel, olvastam volna tovább, ha lett volna. A Magyar Nemzetes kolléga ugyanis azon kevesek közé tartozik, akik nem csak mondatokat írnak egymás mellé. Írni is tud. Sőt, ha lenne ilyen szó, hogy olvastatni, akkor az most idekívánkozna. Mintha regényt lapozgatna az ember, amit néha meg-meg szakít egy interjú, de kizárólag úgy, mint Rejtőnél a táblák. Azért, hogy igazolják. Hitelesítik, hogy a nagy mesélő tényleg ott járt, hogy ezek az emberek befogadták és még a gondolataikat is megosztották vele. Az sem elhanyagolható, hogy utoljára száz éve írtak könyvet Szaúd-Arábiáról, úgyhogy ez most itt tényleg egy hiányt pótol.

A hetvenes években egy vicc járta. Talán az idősebbek még emlékeznek is rá. Arról szólt, hogy a szaúdi fiatalok nem a hamutartót ürítik, ha betelik, hanem a kocsijukat cserélik le egy újra. Ezek a fiatalok azóta csak gazdagabbak lettek és a gyerekeik is felnőttek. Most már ők küzdenek a Fekete sivatagban az életért, a lányokért, fiúkért, szerelemért, mindenért, ami a létet jelentheti megfűszerezve a modern világ sava-borsával, amely az Amerika-függő olaj nagyhatalmat is elárasztotta. A csadoros nők divatos ruhákra vadásznak a plázákban, hogy aztán barátnőiknek és a kiválasztott szerelemnek mutogathassák az új rucikat, és sminkelik is magukat a lepel alatt. Idegen férfiak nem találkozhatnak idegen nőkkel. Merthogy arrafelé még most sem igazán koedukált a világ, mégis meg kell látniuk egymás arcát és családot is alapítanak valahogy. Hogy mi alapján választ egy férfi a sok csadoros nő közül, vagy hogy dolgoznak-e a fiatalok és ha igen, kik és mit, azt nem árulom el. Majd a nagy mesélő elmeséli.

Elmeséli, milyen a gazdaság, van-e nyugdíjrendszer, mi maradt meg az államalapító nagy király birodalmának évszázados hagyományaiból, mi vár ott egy turistára, milyenek a szaúdi bankok, mit gondolnak az iszlámról, hogy működik a bíróságuk, mit esznek, mit néznek a tévében, milyen sportban jók, milyen a kórházuk, milyen a viszonyuk a szomszédokkal, mit gondolnak a terrorizmusról, milyen a világ bulvár média nélkül, mi megy a moziban és kik irányítják az igazi szaúdi politikát, avagy arról, van-e élet az olaj után.

Kovács Noémi