"Németország nem adja meg magát"

Joachim GauckJoachim GauckNémetország nem adja meg magát az ámokfutóknak és terroristáknak, hanem megmarad szabad és szolidáris társadalomnak. Ezt mondta Joachim Gauck német államfő vasárnap Münchenben az előző héten pénteken történt vérengzés áldozatainak emlékére a bajor tartományi törvényhozásban (Landtag) tartott gyászünnepségen.

A szövetségi elnök beszédében hangsúlyozta: a polgárok ugyan “mindent megkövetelhetnek a politikusoktól, amit azok meg tudnak tenni, de soha nem követelhetik, hogy legyenek mindenhatók”, mert sehol a világon nincsen tökéletes védelmet nyújtó állam.

Azt viszont meg lehet tenni, és a fenyegetettség folytatódása miatt hozzá is kell szokni, hogy az állam szövetségre lép “az éber és aktív civil társadalommal” – mondta Joachim Gauck. Ez a legjobb biztosíték az ellen, hogy beváljon a terroristák és ámokfutók “cinikus számítása” – mondta Joachim Gauck.

“Fenyegetettség idején egy ilyen szövetség jelenti a nyitott társadalom erejét” – hangsúlyozta a német szövetségi elnök, rámutatva: a müncheni vérengzés alatt megmutatkozott, hogy az állam intézményei cselekvőképesek és a társadalom szolidáris. Az ünnepségen részt vett Angela Merkel kancellár és kormányának több tagja, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a bajor kormány és a Landtag tagjai és München főpolgármestere.

Előzőleg valamennyien részt vettek a müncheni katolikus székesegyházban, a Miasszonyunk-templomban tartott ökumenikus gyászszertartáson, amelyen Reinhard Marx münchen-freisingi bíboros érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke hangsúlyozta: az ámokfutók és a terroristák ideológiától függetlenül a félelem és a bizalmatlanság elterjesztésével “belülről akarják megmérgezni a társadalmat”. Ennek a méregnek az ellenszere a megbékélés, aminek azon a belátáson kell alapulnia, hogy a származás és a vallás ugyan elválaszthat egymástól, de összeköt, hogy “mind emberek vagyunk” – mondta.

Heinrich Bedford-Strohm, a bajorországi evangélikus-lutheránus egyház püspöke kiemelte: a vérengzés óráiban az emberek ismeretlenül is segítették egymást, ami reményt ad arra, hogy “a gyűlölet és az erőszak nem veszi át a hatalmat szívünk felett”.

A müncheni vérengzés elkövetője kilenc embert gyilkolt meg, köztük egy 15 éves magyar fiút. Az áldozatok közül heten muzulmán vallásúak voltak. Az ő nevükben is szólt Dhari Hajer, a müncheni muszlimok tanácsának képviselője, aki Allahhoz fohászkodva segítséget és védelmet kért “ennek a szép városnak, lakóinak és egész Németországnak”.

A gyászszertartás végén a müncheni keresztény, zsidó és muszlim vallás képviselői közösen kilenc gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére. A július 22-i vérengzés 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövetője München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben, illetve előtte és az OEZ-ben lőtte  agyon áldozatait, majd végzett magával.  A hatóságok előzetes megállapításai szerint tette szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.